Voorbereidingen op de Trans-Siberië Express | Reisblogs
< Terug naar overzicht
Mijn voorbereidingen op de Trans-Siberië Express

Mijn voorbereidingen op de Trans-Siberië Express

Mijn vader is 63, onlangs gepensioneerd en heeft als zo lang als ik me kan herinneren de droom om met de Trans-Siberië Express te reizen. Glunderend  zegt hij regelmatig: ‘’Het lijkt me fantastisch om naar een stationsloket te gaan en vol trots te zeggen:  doe mij maar een enkeltje Vladivostok’’. Ik zie zijn gezicht voor me als hij dat met een big smile zegt tegen de mevrouw achter het loket. Inmiddels is dat natuurlijk heel anders geregeld met de OV chipkaart, maar wie ben ik om dat tegen hem te zeggen. 

Het idee om op de Trans-Sibirië Express te gaan

Op een avond in november 2017 begon mijn vader weer over zijn jongensdroom. In september 2018 gaat hij met pensioen. Dé uitgelezen kans dus om de reis te maken waar hij het al zo lang over heeft. Of mijn moeder ook meewilde, vroeg hij.  Zij was iets minder enthousiast. ‘’Ze hebben toch geen douche in die trein? Nou dan ga ik niet mee hoor, vergeet het maar’’.  Vervolgens kijkt hij mij aan…

Onze voorbereiding 

Mijn reiservaring tot nu toe: Ik heb een ID, geen paspoort. Dat zegt genoeg denk ik. Af en toe een stedentripje naar Gent, Dublin of Praag. Verder vakanties naar Mallorca, Albufeira, Kreta en Normandië. Voor mijn vader een beetje hetzelfde verhaal. Dus hoe pak je de voorbereiding aan? We zijn afzonderlijk van elkaar op zoek  gegaan. We maakten ieder een lijst van reizen en organisaties die ons het meeste aanspraken. 

Enkele van onze eisen: 

 • Niet langer dan drie weken (in verband met mijn werk) 
 • Voldoende tussenstops in Rusland, niet in één ruk door naar Mongolië 
 • Russisch sprekende gids 
 • Groepsreis met een goede beoordeling 

Eén reisorganisatie sprong er bij ons beiden uit: Sawadee. Vervolgens navraag gedaan bij bekenden en veel blogs en recensies gelezen over de reizen die Sawadee aanbiedt. Om echt zeker van onze keus te zijn, gingen we nog samen naar de vakantiebeurs. Langs alle stands die nog op ons lijstje stonden, waaronder dus Sawadee. We zagen een gezellige compacte stand met persoonlijke aandacht voor de bezoekers. Ze wisten precies waar ze het over hadden. Dit bezoekje was voor ons de bevestiging die we nodig hadden. In de week erna hebben we een optie genomen en het aftellen kon beginnen.  

Het viel me op dat heel veel mensen deze iconische treinreis op hun verlanglijstje hebben staan. Bijna iedereen die ik over onze reis vertelde, reageerde hetzelfde: ‘’Wow super gaaf, dat staat ook op mijn bucketlist!’’ Velen wilden me ook graag volgen tijdens de reis. Vandaar dat ik besloot de mooiste foto’s en korte verslagjes op Instagram te zetten. 

Inentingen en visa 

Reizen met de Trans Siberië Express betekent ook verschillende vaccinaties halen. Handig dat ik ervoor kon kiezen om de vaccinaties thuis te krijgen. Kost misschien iets meer maar ik vond het dat meer dan waard. Ik heb het adres van mijn werk opgegeven waardoor ik uiteindelijk helemaal niet thuis hoefde te wachten, ideaal! De visa regelen kost iets meer tijd en energie. Daar zat wel ruim drie dagen voorbereidingstijd in voor ons beiden. Dat hadden we eerlijk gezegd een beetje onderschat. Kosten voor de visa voor Rusland, Mongolië en China zijn ongeveer 430 euro per persoon. 

Laatste loodjes 

Via een vriendin kon ik een goede backpack en packing cubes lenen. Een backpack of tas op wieltjes die je makkelijk helemaal openritst is een must-have voor deze reis. Regelmatig heb je in een krappe ruimte iets uit je tas nodig. En dat zit dan natuurlijk net helemaal onderin!. Met de packing cubes (of gewoon waszakjes van de Zeeman) houd je je tas of backpack een klein beetje georganiseerd. Ik had ook in Nederland noodles (ik hou van de groentesmaak van Unox) en cup a soup ingeslagen. Achteraf had dat niet gehoeven. Voor elke treinreis heb je voldoende tijd om inkopen te doen in een winkel ergens onderweg. 

Wat wél handig is om mee te nemen: 

 • Grote mok of (opvouwbaar) kommetje 
 • Vork (voor de noodles of ander instant food) 
 • Thermosfles (evt. je favoriete theesmaakjes) 
 • Rol wc papier (voor het geval het in de trein op is of als je op een openbaar toilet moet) 
 • Natte doekjes (om je te ‘wassen’ in de trein) 
 • EHBO kitje (paracetamol, blarenpleister, Norit, ORS, ect.) 
 • Oordopjes (voor het geval je bij drie snurkende mannen in de coupé slaapt) 
 • Reiswasmiddel (niet wassen maar gewassen) 
 • Thermokleding (laagjes, laagjes en nog eens laagjes. Aanrader!) 
 • Goede wandelschoenen en hoge sokken (zodat je je broek in je sokken kan stoppen, tegen de teken) 
 • Treinoutfit (lees: relaxkleding waar ik  normaal niet zo snel in het openbaar mee verschijn maar wat heerlijk zit. Perfect dus) 
 • Slippers (vooral handig in de trein) 
 • Niet meer dan 5 shirtjes, 2 broeken en 2 truien (verder kan ik aanraden om één leuk/net setje kleding mee te nemen voor uitjes). Kleding die je kan achterlaten nadat je het gedragen hebt, is ook handig. Meer ruimte voor souvenirs! 
 • Eén handdoek + theedoek 
 • Schaf een e-reader aan. Scheelt veel ruimte en gewicht met boeken. 
 • Reisdagboekje/schrift (je maakt zo veel mee, na dag drie ben je de details van dag één al bijna weer vergeten. Schrijf alles kort op. In je telefoon kan natuurlijk ook!)

Twijfelmomentje 

Heel stom, maar toen ik het weekend voor vertrek alles had ingepakt, sloegen opeens de twijfels toe. ‘Waar ben ik aan begonnen?’ en ‘Is het wel slim om meteen zo’n avontuurlijke reis te maken terwijl ik praktisch nul reiservaring heb?’ Ook was ik ontzettend benieuwd naar de groep. Klikt dat wel? Je zit toch 21 dagen op elkaars lip. Ondanks die kleine twijfels, wat denk ik doodnormaal is, had ik er ook super veel zin in! Helemaal omdat ik de reis samen met mijn vader ging maken. Ik realiseerde me dat ik veel vaker iets met mijn moeder doe, zoals shoppen lunchen, ect. Maar met mijn vader minder. Dit is de perfecte manier  om wat tijd in te halen. En… toen ik eenmaal in het vliegtuig zat, waren al mijn twijfels weg!

Nieuwsgierig geworden naar deze reis? Bekijk onze Trans-Sibirië Express reis

 

Boek nu je reis & krijg
een Bever cadeaubon t.w.v. €40 p.p.


Boek t/m 31 maart jouw reis en krijg per persoon een Bever cadeaubon t.w.v. €40 om vrij te besteden. Hiermee kan je voorbereid op reis!

Hoe profiteren?
De actie wordt automatisch toegepast op je boeking. De cadeaubon wordt uiterlijk binnen 3 weken na afloop van de actie per mail toegestuurd.