< Terug naar overzicht
Duurzaamheidsrapportage 2022 & 2023

Duurzaamheidsrapportage 2022 & 2023

In 2021 ondertekende Sawadee de verklaring van Tourism Declares a Climate Emergency, een collectief van reisondernemingen die een klimaatnoodsituatie hebben afgekondigd. Hiermee erkent Sawadee de wetenschap dat de reisbranche nu actie moeten ondernemen om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen voor 2030 te halveren. Niet alleen beloofde Sawadee zich in te zetten voor duurzaamheid, maar ook om onze vooruitgang op gebied van duurzaamheid te rapporteren. Via onderstaande knop is onze rapportage over 2022 en 2023 te vinden en in dit nieuwsbericht lichten we de belangrijkste punten hieruit uit.

Download rapportage >


5% daling CO2-uitstoot 

Centraal in de strijd tegen klimaatverandering staat natuurlijk de reductie van CO2-uitstoot. Sawadee berekent haar CO2-uitstoot van alle reizen. Hierbij gaat het om al het vervoer inclusief vluchten tijdens de reis, alle inclusieve excursies, alle overnachtingen en alle inclusieve maaltijden. De overige CO2-uitstoot komt voort uit het gebruik van energie en materialen op kantoor en tijdens dienstreizen. 

Uit de CO2-berekeningen blijkt dat Sawadee in 2019 een gemiddelde uitstoot had van 3,86 ton CO2e per klant. In 2023 was dit gedaald naar 3,65 ton CO2e. Dit is een reductie van 5%. In 2019 waren onze reizen gemiddeld 19,22 dagen lang, waarmee de uitstoot uitkwam op 0,201 ton CO2e per dag. In 2023 waren de reizen iets langer, namelijk gemiddeld 19,40 dagen, wat een CO2e-uitstoot per dag van 0,188 betekent.

Acties voor CO2-reductie 

Om de CO2-uitstoot van onze reizen te verminderen heeft Sawadee de afgelopen jaren verschillende veranderingen gemaakt in haar reizen. Zo kijken we kritisch naar de routes van onze reizen en passen we deze waar mogelijk aan. Zo is voor vier verschillende reiscodes de terugvlucht vanuit Marokko gewijzigd, zodat er geen tussenstop meer nodig is. In de oorspronkelijke route reed de groep van Essaouira naar Marrakech, om via een overstap in Casablanca naar Amsterdam te vliegen. Nu reist de groep met de bus van Essaouira naar Casablanca en vliegt deze vervolgens naar Nederland. Deze aanpassing zorgt voor 81% minder CO2-uitstoot. Bij de Premium reis naar Indonesië is de reisroute geoptimaliseerd, waardoor er een binnenlandse vlucht minder wordt gebruikt. Eerst werd er gevlogen van Surabaya naar Bali, van Bali naar Labuan Bajo en van Labuan Bajo terug naar Bali. Nu heeft de reis enkel nog een vlucht van Surabaya naar Labuan Bajo en van Labuan Bajo naar Bali. 

Verantwoorde excursies 

Bij Sawadee streven we ernaar om onze reizen met respect voor mens en dier uit te voeren. Daarom hebben we een dierenwelzijnsbeleid en bieden we geen bezoeken aan scholen en kindertehuizen aan. Ondanks dat Sawadee duidelijke richtlijnen heeft, gebeuren er soms dingen op reis die hier niet bij passen. In 2022 en 2023 hebben wij incidenteel feedback gekregen van reisbegeleiders en reizigers dat excursies niet voldeden aan onze eisen. Zo bezocht een reis in Indonesië een olifantenopvang waar de bezoekers olifanten konden wassen. Na deze feedback is een bezoek aan deze olifantenopvang direct uit de reis gehaald. Ook kreeg Sawadee berichten dat tijdens een optionele excursie in Kenia reizigers een lokale school bezochten. Sawadee heeft hier onmiddellijk contact over opgenomen met haar lokale vertegenwoordigers. Het bezoek bleek voort te komen uit een miscommunicatie tussen de vertegenwoordiger en een lokale gids. De communicatie richting lokale gidsen is verbeterd en aangescherpt zodat dergelijke bezoeken in de toekomst niet weer worden gedaan.

Reizigers informeren 

Sawadee probeert haar reizigers op verschillende momenten te informeren en motiveren om bij te dragen aan duurzamere reizen. Zo krijgen reizigers tijdens het maken van hun boeking de mogelijkheid voor het doen van een vrijwillige duurzaamheidsbijdrage. In 2023 hebben we verschillende projecten uitgelicht die met deze bijdrages zijn gesteund, waaronder deze. Daarnaast heeft Sawadee verschillende donaties gedaan en krijgen reizigers voor vertrek een e-mail die volledig focust op duurzaamheid en wat zij kunnen doen tijdens hun reis. In de e-mail vinden reizigers 15 tips voor duurzamer reizen, 15 tips om minder afval te produceren op reis, een artikel over onze samenwerking met Blue Marine, en een blog over mens- of diervriendelijk reizen, afhankelijk van de bestemming. 

Lees hier meer over duurzaam reizen met Sawadee.