< Terug naar overzicht
Ankies wandelavontuur in Montenegro

Ankies wandelavontuur in Montenegro

Product assistent Ankie houdt van reizen én van wandelen. Onze wandelreizen zijn dan ook helemaal haar ding. In de zomer van 2022 kon zij weer een nieuw wandelavontuur van haar bucketlist afstrepen, want ze ging mee op wandelreis in Montenegro. In dit reisverhaal vertelt ze hoe ze de reis heeft beleefd en deelt ze haar persoonlijke hoogtepunten en tips.

Voor het eerst wandelen in een groep

In juni 2022 mocht ik mee op wandelreis met Sawadee naar Montenegro. Er was nog een plekje vrij op deze reis en ze hadden gevraagd of ik mee wilde gaan. Zonder enige twijfel stemde ik uiteraard in! Ik was al eerder in Albanië geweest, waar ik ook had gewandeld, dus ik wist zeker dat Montenegro ook een perfecte bestemming zou zijn voor een wandelreis. Ik had nog nooit eerder een wandelreis met een groep gedaan, dus ik was heel erg benieuwd! Ik ging niet met heel veel verwachtingen op pad, ik liet me graag verrassen. Eén ding wat ik zeker wist is dat er veel gewandeld ging worden, met een leuke groep die ook enthousiast worden van wandelen. 

Ankie in Montenegro

Ankies tips voor een goede voorbereiding

Van tevoren had ik de route al een beetje gelezen op de website en wist ik dat, naast een aantal simpele wandelingen, we ook moesten klimmen en dalen. Van Montenegro had ik voorafgaand aan de reis nog niet echt een beeld, maar ik had een beetje iets vergelijkbaars met Albanië in mijn hoofd. Verder las en had ik ook van andere gehoord dat je er prachtige bergen hebt, waardoor ik natuurlijk alleen maar meer enthousiast werd.Voordat ik op reis ging heb ik op de Sawadee website gekeken welke dagen we gingen wandelen en hoe lang. Hoewel ik een goede wandelaar ben en dit graag doe, vind ik mijn wandelschoenen toch wel een must. Op goede sneakers of sportschoenen lukken de meeste wandelingen me vaak ook wel, maar met goede wandelschoenen voorkom je toch eerder blessures of dat je valt. Verder had ik ervoor gezorgd dat ik genoeg laagjes bij mij had qua kleding. Ik wist dat vooral in de bergen de temperaturen behoorlijk kunnen verschillen. Dus liever te veel aan dan te weinig, dan kan je altijd nog wat uitdoen als je het te warm vindt worden. Ook kan het wat regenen in de bergen, dus een goede regenjas of poncho kan ook prettig zijn. Verder was het aan de kust behoorlijk warm dus een comfortabele korte wandelbroek was in mijn geval ook aan te raden! Neem op je wandelreis ook zeker een plastic zak mee; mochten je wandelschoenen vies zijn en je moet alles weer in je tas pakken, dan kun je je wandelschoenen hierin doen. En slippers! Heel fijn om te hebben als je gaat douchen in de bergen. 

Wandelreis Montenegro

Verder wist ik dat ik naast mijn grote tas ook een kleine rugzak moest meenemen voor tijdens de wandelingen. Hier kon ik dan mijn flesje water en snackjes indoen. Verder had ik mij qua conditie niet heel veel voorbereid, omdat ik mijzelf wel aardig een berggeit kan noemen. Maar mocht je niet vaak wandelen, dan raad ik je zeker aan om van te voren een aantal wandelingen te maken om je conditie op peil te brengen. Of ga lekker een rondje hardlopen. En heb je nieuwe wandelschoenen, vergeet die dan niet goed in te lopen. Het zou toch zonde zijn als je halverwege de tocht blaren krijgt. Dus blarenpleisters of stukjes tape moet je ook zeker inpakken! 

Wandelreis Montenegro


Verder heb ik als tip om ook wat trail snacks van thuis mee te nemen, zoals mueslirepen, nootjes etc. Vaak geeft dit even een boost als je hier wat van eet. In de bergen kom je ook niks tegen qua winkels, dus een voorraadje is altijd wel handig. Uiteraard wordt een lunch geregeld, maar wat extra snackjes kan zeker geen kwaad. Verder is het belangrijk om tijdens de wandelingen goed je eigen tempo aan te houden en vooral niet te snel of te langzaam te willen lopen. Geef van tevoren aan bij de gids als je wat twijfels hebt over een wandeling. Bij sommige wandelingen is het namelijk wat klimmen en dalen en dat vergt meer aandacht.

Wandelreis Montenegro

De hoogtepunten van Montenegro 

Het meest verrassende aan Montenegro vond ik hoe groen de bergen en omgeving zijn. Ik was er in juni en het was zo prachtig. Ook de gigantische bergtoppen die je daar hebt zijn echt schitterend. Voor een relatief klein land heb je zoveel afwisseling qua wandelgebieden. Daarom zou ik een reis naar dit land ook zeker aanraden, omdat er zo veel te zien is. Veel mensen zouden misschien niet meteen aan Montenegro denken bij een wandelreis, maar ik zou zeggen dat het echt een must is op het lijstje van elke wandelliefhebber! Ik keek mijn ogen iedere keer weer uit. 

Wandelreis Montenegro


De accommodaties tijdens de reis varieerden van simpel naar comfortabel, wat voor veel afwisseling zorgt. De overnachting in Katun Vranjak in het Bjelasica gebergte vond ik het meest bijzonder. Je verblijft in simpele houten huisjes in een prachtige bergomgeving. In de avond wordt het eten klaargemaakt, dat we heerlijk bij het kampvuur opaten. De locals doen er alles aan om je onvergetelijke ervaring te bezorgen. Verder verbleven we ook nog in Kotor, wat een heerlijke plek is ter afwisseling. De oude binnenstad, dat UNESCO Werelderfgoed is, is heerlijk om rond te dwalen. Hier kan je nog lekker een duik nemen mocht je willen afkoelen, dus vergeet je zwemspullen niet!  Ook vond ik de treinreis van Centinje naar Podgorica erg prachtig! De rit brengt je door een aantal tunnels en elke keer als je weer een tunnel uitrijdt wordt je getrakteerd op een adembenemend uitzicht.

Wandelreis Montenegro

Op naar het volgende wandelavontuur

Na deze ervaring zou ik zeker opnieuw een wandelreis in een groep willen maken. Elke keer als ik op wandelvakantie ben geweest, begint het weer te kriebelen om nieuwe wandelgebieden te ontdekken. Er zijn zoveel mooie en spectaculaire trails buiten Europa die nog op mijn lijstje staan, maar ook binnen Europa heb je nog zoveel pareltjes. Als ik kijk naar de wandelreizen van Sawadee, dan zou ik bijvoorbeeld heel graag de Annapurna Basecamp willen doen in Nepal. Een flinke tocht, maar deze bijzondere trek staat erg hoog op mijn lijstje. Uitzicht hebben op de toppen van de Mount Everest, wie wilt dat nou niet? Maar ook naar Madeira en de Azoren ben ik erg benieuwd, volgens mij zijn dit perfecte wandelbestemmingen. Of de Mt Toubkal beklimmen in Marokko. Of het onontdekte Griekse eiland Evia ontdekken. Tja, welke wandelreizen lijken we eigenlijk niet leuk? Je mag mij voor elke bestemming wel wakker bellen!

Krijg jij door Ankies aanstekelijke enthousiasme spontaan zin om je wandelschoenen uit de kast te trekken? Bekijk dan hier ons aanbod wandelreizen.