< Terug naar overzicht
De Atacamawoestijn; de droogste plek op aarde

De Atacamawoestijn; de droogste plek op aarde

De deuren van de bus klappen open en de wind blaast de droogte en hitte van San Pedro de Atacama in mijn gezicht. Het kleine, zanderige maar fijne stadje in Chili is gebouwd rondom een oase in de Atacamawoestijn, de droogste vlakte ter wereld. San Pedro de Atacama ligt op een hoogte van 2500 meter. Deze hoogte en de kurkdroge lucht maken de Atacamawoestijn één van de beste plekken op de wereld om sterren te kijken! 

Atacama-woestijn, Chili


Als je in de loop van de middag door de stoffige straten van San Pedro de Atacama loopt, voel je de zon in je nek en rug branden. Op dat moment houden de Chilenen een siësta of blijven ze binnen, de felle zon ontlopend. In de vroege ochtend en na vieren ontpopt het slaperige woestijnstadje tot een levendige plaats waar de locals en reizigers bij elkaar komen. Op straat, voor de kerk, in een winkel of restaurant. 

Atacama-woestijn, Chili

Maanlandschap

Slechts 13 kilometer van San Pedro de Atacama vandaan, word je verrast door Valle de la Luna oftewel de maanvallei. Het lijkt het meest op een maandlandschap met verschillende uitgestrekte zandvlaktes en rotsformaties. Als spetterende afsluiting van de Valle de la Luna tour: zittend op een berg uitkijken op de maanvallei, terwijl de zon naar beneden zakt, de vallei oranje kleurt en de wind jouw haren doet wapperen.  

Vanuit San Pedro de Atacama kun je ook een tour naar Laguna Cejar maken. In de zomer is het een graadje of 30, dus erg warm en zul je het fijn vinden om in deze droge vlakte te zwemmen. Je bezoekt 3 lagunes. Waavan één met een heel hoog zoutgehalte, waardoor je drijvend in het water dobbert. In een ander duik je in het koude water, waarna je met een verschrikt gezicht en blauwe, trillende lippen de koude lagune uitkomt.  

Rond 21.30 uur is de hemel pikzwart, maar staat het vol met honderdduizenden schitterende sterren en zie je de Melkweg de lucht oplichten. Je mond valt open, happend naar adem en na een minuut beginnen je hersenen weer te werken. Wat een verbluffend aanzicht. Door de heldere sterren, indrukwekkende maanvallei en spectaculaire zonsondergangen zal San Pedro de Atacama je hart veroveren. 

Atacama-woestijn, Chili