< Terug naar overzicht
De magie & mystiek van Costa Rica & Nicaragua

De magie & mystiek van Costa Rica & Nicaragua

Tessa van de Ven is reisbegeleider en heeft een enorme passie voor natuurreizen en niet-westerse culturen. Dit keer verkent ze de ongerepte natuur en rijke cultuur van Nicaragua en Costa Rica en brengt ze verslag uit van haar groepsreis.

Groen en puur, flora en fauna, rijst en bonen. Tijdens een rondreis Costa Rica ontdek je een oase van rust en culinair genot. Het land van de eeuwige lente met een prachtig levensmotto ‘Pura Vida’, ofwel het ‘pure leven’. Te land, te water en in de lucht gaan we op avontuur in de groene sprookjestuin van Costa Rica. In Nicaragua gaan we lokaal... we bezoeken de indrukwekkende vulkanen en meren, verblijven in prachtige natuurgebieden en koloniale steden en maken kennis met de goedlachse inwoners van het land! 

De ongelofelijke natuur van Costa Rica

We beginnen onze reis goed in hét actieve eco paradijs ‘Monteverde’, ten midden van Costa Rica. Het beroemde nevelwoud Monteverde is een dichtbegroeid groen netwerk dat je actief kan ontdekken door middel van prachtige wandelpaden, hoge hangbruggen en lange kabelbanen. ‘s Ochtends en ‘s avonds trekken we eropuit met een lokale professionele gids en maken we kennis met de enorme verscheidenheid aan flora & fauna van het natuurpark. We spotten luiaards, slangen, apen, unieke vogelsoorten en prachtige vlinders. ‘s Middags laten we ons vasttuigen aan lange ziplijnen en zweven we als echte tarzans hoog boven de grond dwars door het regenwoud!


Lokale gerechten van costa Rica

Na het harde zwoegen door de jungle is het tijd om kennis te maken met de keuken van Midden-Amerika. Een van de meeste verrassende gerechten in Costa Rica is de ‘Casado’, wat ‘getrouwd’ betekent. Letterlijk en figuurlijk een lokaal huwelijk van heerlijke verse lekkernijen als rijst, bonen, vlees, vis, kaas en plantaanbanaan. Een culinaire ontdekkingstocht op het bord die ons het rijke bourgondische leven van de Costaricanen laat proeven! Als kers op de taart verrijken we onze fantastische lunch met verse fruitsapjes gemaakt van o.a. ananas, papaya en meloen.


Viva Nicaragua Libre! 

Op rondreis door Nicaragua brengen we niet alleen een bezoek aan de bekende meren en vulkanen maar verdiepen we ons ook in de geschiedenis van het land. Naast natuur heeft Nicaragua prachtige en gezellige koloniale steden. In Leon gaan we op pad met Harrie, een nederlandse gids die al heel wat jaren in Leon woont. Harrie is een ware geschiedenisliefhebber en een fantastisch verteller, die ons meeneemt naar de verborgen schatten achter de toeristische muren van Leon. We beleven het verleden van de stad en het land aan de hand van zijn boeiende verhalen die geheel tot de verbeelding spreken. In Granada pakken we de fiets; absoluut de leukste en snelste manier om het straatleven van deze kleurrijke stad te leren kennen. We fietsen langs de levendige wijken, bezoeken de lokale groente- en fruitmarkt en zwaaien naar de altijd goedlachse Nicaraguanen!   Groene vergezichten 

In het grootste meer van Nicaragua ligt een bijzondere schat aan natuur en cultuur verstopt. Isla de Ometepe is een majestueus eiland, waar een eeuwenoude inheemse cultuur en prachtig natuurgebied op bijzondere wijze samen komen. Het eiland herbergt twee vulkanen en we besluiten de hoogste en actieve ‘Concepcion’ vulkaan te beklimmen. Een pittige wandeltocht door een dichtbebost stuk regenwoud en langs het zwarte lava gesteente steil omhoog richting de 1610 meter hoge top. Gedurende de tocht genieten we van een verbluffend uitzicht over het vulkanische eiland en de overkant van het meer. Bijna aangekomen op de hoge kegel van de ‘Concepcion’ lopen we letterlijk met ons hoofd in de wolken. Een mysterieuze ervaring en een fantastische beloning voor onze sportieve inspanning in deze tropische temperaturen! Op de begane grond verdiepen we ons verder in de cultuur en archeologische vondsten van de Niquiro-indianen, de vroegste bewoners van Isla de Ometepe!


Met de voetjes in het zand...

Richting het einde van de rondreis bevinden we ons in het relaxte badplaatsje San Juan del Sur. Een waar paradijs voor strandgangers en surfliefhebbers en de plek waar we even goed kunnen bijkomen van alle opgedane reisindrukken. We nemen een duik in de zee, nestelen ons op een van de gezellige terrasjes aan het strand en bezichtigen de prachtige zonsondergang. Terwijl we genieten van het kleurenspektakel dat zich in de lucht laat aanschouwen, de levendige Nicaraguaanse achtergrondmuziek en onze heerlijke cocktails flitsen de beelden van de afgelopen drie weken door onze gedachten. Dankbaar en voldaan blikken we terug op alle mooie momenten die we samen hebben mogen delen en proosten we op de schoonheid van Midden-Amerika!