Ecuador, een land vol verborgen schatten | Reisverhaal
< Terug naar overzicht
Reisverhaal Ecuador: ontdek een land vol verborgen schatten

Reisverhaal Ecuador: ontdek een land vol verborgen schatten

Tijdens het reizen in Ecuador werd ik elke keer weer verrast door de continue verandering van de omgeving. Dit is waarschijnlijk ook wel de reden waarom Ecuador zo'n speciaal land is. Geen enkele plek is hetzelfde. Van het Andesgebergte met zowel actieve als inactieve vulkanen, ging ik naar de jungle, om vervolgens uit te rusten op de mooie surfstranden en te genieten van een heerlijke verse cocktail. Van de grote dichtbevolkte steden, naar de eilanden met de meest zeldzame flora en fauna, de Galapagos-eilanden, want jawel die horen ook bij Ecuador. In dit reisverhaal neem ik je graag mee op een reis door, in mijn ogen, het allermooiste land ter wereld. 

Cuyabeno

Tijdens een reis door Ecuador mag je zeker een meerdaagse jungle-tour niet overslaan. In mijn ogen is het regenwoud in Zuid-Amerika één van de mooiste plekken op aarde. Je kunt verschillende plekken van het regenwoud in bezoeken in Ecuador, bijvoorbeeld het Cuyabeno-reservaat. Na een lange busrit naar Lago Agrio ging ik verder met een gemotoriseerde kano, op naar de jungle lodge voor de komende dagen. Vanaf het eerste moment in de kano besefte ik dat ik verliefd was, op de jungle. Verliefd op de groene omgeving, de dierengeluiden en vooral op de dieren zelf. Onderweg naar de lodge zag ik apen, een toekan en zelfs een jonge anaconda! 

Dieren in Ecuador

Diezelfde avond nog nam de gids ons mee voor een verfrissende duik in Laguna Grande, tijdens de zonsondergang. Bij een duik in dit meer moet je maar niet teveel denken aan de dieren die wellicht onder je door zouden kunnen zwemmen. Hoewel ik zelf niet altijd een grote heldin ben, kan ik dit iedereen aanraden. Waarom? 

Laguna Grande in Ecuador

Na mijn allereerste nacht in de jungle werd ik in de vroege ochtend gewekt door de talloze junglegeluiden. Vol enthousiasme kwam ik als eerste aan bij het ontbijt, ik kon niet wachten om weer op pad te gaan in de jungle. Vandaag stond de Siona-gemeenschap op het programma. We werden hartelijk ontvangen en kregen uitleg over het leven van deze etnische groep. Daarna was het tijd om aan de slag te gaan en mochten we ze helpen met koken. In hun tuin maakten we kennis met de ‘’Yuca’’, wat lijkt op een kruising tussen een wortel en een aardappel. Iedereen kreeg een eigen taak bij het bereiden van de lunch. Zo mocht ik de Yuca raspen en was er een ander koppel die het vocht door middel van 2 samengevouwen lianen uit de geraspte pulp moest halen. Nadat al het vocht eruit was, bleven alleen droge korrels over. Er werd een grote pan zonder olie op het vuur gezet waar de droge yuca-korrels in werden gedaan. Het eindresultaat: een heerlijke yuca-cracker. 

Eten in Ecuador

Puerto López  

Op ongeveer 3 á 4 uur rijden van Guayaguil ligt Puerto López, een gezellig vissersdorpje aan de kust. Wat doe je als je in een leuk vissersdorpje bent? Vroeg opstaan! De vers gevangen vis wordt in de vroege ochtend op de lokale markt uitgestald en verkocht door de visserslui. Vol verbazing keek ik naar de verschillende vissen die er lagen, van hele kleine visjes tot grote monsters. 

Boten in Ecuador

Na de vismarkt was het tijd om op de boot te stappen richting ‘’Poor man’s Galapagos’’, oftewel het vogeleiland Isla de la Plata. Een klein eilandje op zo’n 1,5 uur varen vanaf Puerto López, waar je veel dieren tegenkomt die ook bij de Galapagos eilanden voorkomen. Nog voordat we aan land gingen waren de eerste dieren al gespot, zeeschildpadden! 

Dieren op de Galapagos-eilanden

De dag was al zo leuk geweest dat ik nooit meer aan het zien van walvissen had gedacht. In de maanden juni tot en met september heb je tijdens deze boottocht namelijk een goede kans op het zien van bultrugwalvissen. Juist op het moment dat iedereen lekker moe onderuit in de boot gezakt zat, sprong er iemand op en riep: ‘’ballenas!’’. Jawel, daar in de verte waren de eerste bultrugwalvissen al te zien. En nadat de eerste gespot was volgden er meer. Het is net niet echt wanneer je deze reusachtige beesten ziet springen. Ook deze dieren waren niet bang en kwamen soms angstaanjagend dichtbij ons bootje. Op dat moment voelde ik mij ineens heel klein, wat zijn ze groot! Mijn dag kon niet meer stuk. 

Orka bij de Galapagos eilanden