< Terug naar overzicht
Een verrassende reis door Peru

Een verrassende reis door Peru

Bastiaan Govers is marketing manager bij Sawadee en ging op reis naar Peru. Inmiddels is hij weer met beide benen op zeeniveau geland en brengt hij ons op de hoogte van zijn wilde reisavonturen: van zijn tocht door het Andes-gebergte, het eten van cavia’s én hij showt met trots zijn nieuwe Peruaanse dansmoves. Reden voor een kort interview, want daar willen we natuurlijk alles over weten!

Bastiaan bij Machu Picchu in Peru

Voordat je op reis ging, wat wist je eigenlijk van Peru?

“Eigenlijk niet zoveel, wel dat het een smal landje is aan westkust van Zuid-Amerika. Best bizar als je er aankomt en realiseert dat Peru qua oppervlakte groter is dan Frankrijk, Duitsland, Nederland, België, Oostenrijk en Zwitserland samen. Het meest noordelijke puntje van Peru ligt op nog geen drie kilometer onder de evenaar en het meest zuidelijke puntje ligt ruim 2000 kilometer verderop. En dan zijn er ook nog bergen van bijna 7 kilometer hoog. Ongelofelijk! Ook had ik niet verwacht dat droge woestijnen en zeer natte tropische gebieden zo vlak naast elkaar kunnen liggen. Het Andesgebergte dat van Noord naar Zuid loopt verdeelt het land in twee klimaatzones… links van de bergen droog, rechts van de bergen groen….”

Diverse landschappen in Peru

Peru staat bekend om zijn geweldige keuken…

“Terecht! Het eten is superlekker daar. Wist je dat er wel 4000 soorten aardappels zijn en dat ze er zeker net zoveel heerlijke gerechten mee kunnen maken? Doe er een lekker caviaatje (dit heet Cuy en is een nationale lekkernij) of alpaca (soort van lama) biefstukje bij en klaar! Trouwens, vis kan je er ook heel goed eten, dankzij de meer dan 2400 kilometer lange Peruaanse kustlijn. Één van de verrassende gerechten is Ceviche; dit is rauwe vis gemarineerd in limoensap en bereid met rode ui en chili. En een tip voor chocolate lovers: Arequipa! In deze mooie koloniale stad vind je veel luxe chocolateries. “

De diverse keuken van Peru

En wat zijn jouw hoogtepunten?

“Om in de Colca Canyon de grootste roofvogel ter wereld –de condor- van zó dichtbij te zien, is gewoon spectaculair. Ook de route door het Andesgebergte is ontzettend mooi. Het lijkt alsof je je in een schilderij bevindt; met de besneeuwde pieken van de bijna 7000 meter hoge bergtoppen en de kleurrijke traditionele kleding van de lokale bevolking steekt mooi af tegen de grauwe kleuren van het landschap met zijn lemen huisjes en hier en daar een verdwaalde kudde vicuñas (wilde lama’s). Een klassieker is natuurlijk Machu Picchu. Hoe de mist langzaam optrekt en deze bijzondere plek langzaam tevoorschijn tovert, is magnifiek. En last but not least: onze bonte avond in Lima. Geen idee -dat het op het eerste gezicht onschuldige nationale drankje genaamd Pisco Sour- zo’n effect kon hebben! Gelukkig had ik een hele gezellige groep en wat hebben we gelachen en gedanst. Nee echt Peru, het is zeker de moeite waard en je moet het écht een keer in je leven hebben ervaren!” 

Bastiaan bij de Colca Canyon

Heb je nog reistips voor ons?

  • Cuzco heeft leuke restaurantjes, mooie pleinen en interessante musea. Je kan je hier prima meerdere dagen vermaken. Het ligt wel op een hoogte van 3360 meter, dus zorg dat je hier van te voren al aan gewend bent. De mooie koloniale stad Arequipa (2400 meter) is een goede optie.
  • In Arequipa vind je vele leuke winkeltjes, die een ruim aanbod aan alpacawol hebben. De beste kwaliteit komt van de baby-alpaca’s en dan met name van de vacht tussen de rug en nek. 
  • Zorg dat je veel kleingeld bij je hebt, zodat je onderweg eenvoudig souvenirs kunt kopen of een fooi kunt geven.
  • In het treintje naar Machu Picchu (grotendeels enkelspoor door de jungle) heb je aan de linkerkant het mooiste uitzicht.
Lokale bevolking en gebouwen in Peru

Bekijk hier de video van Bastiaan