< Terug naar overzicht
Fotoverslag Suriname: Een nog onontdekt stukje 'Nederland' in de tropen.

Fotoverslag Suriname: Een nog onontdekt stukje 'Nederland' in de tropen.

Suriname: een nog redelijk onontdekt stukje 'Nederland' in de tropen. Voor Laura een land waarvan ze niet goed wist wat ze ervan moest verwachten. Ze ging op ontdekkingstocht en nam een camera vol mooie foto’s mee terug.

Het hart van koloniaal Suriname

De reis begint in de hoofdstad Paramaribo. In vergelijking met Amsterdam voelt de stad bijna dorps aan. Het centrum kun je gemakkelijk te voet ontdekken. De veelal nog houten gebouwen geven een knus gevoel. Het historische centrum van de stad heeft vanwege het koloniale verleden en de vele monumentale gebouwen sinds 2002 een plekje op de Unesco werelderfgoedlijst. 


Na een wandeling door de binnenstad, een bezoek aan de kleurrijke lokale markt en het voormalige Nederlandse fort, Fort Zeelandia, steken we de Suriname Rivier over. Hier maken we een interessante fietstocht over een van de oudste plantages uit de geschiedenis van Suriname: de voormalige koffie- en cacaoplantage van Peperpot. Al fietsend door dit gebied waan je jezelf in de koloniale tijd. Hoewel de plantages grotendeels zijn overwoekerd, vind je hier en daar nog overblijfselen van fabrieken en opslagplaatsen. 
En tja, als iedereen vol bewondering naar een beestje op een boomstronk staat te kijken, dat jij met geen mogelijkheid kunt ontdekken.. dan maak je gewoon een selfie van dit tafereel ;)

Langs de oever van de belangrijkste rivier van Suriname, was het goed toeven na zo’n fietstocht in de soms brandende zon. Onder het genot van een drankje konden we de prachtige zonsondergang beleven.
Goudgele stranden en zeeschildpadden


Hoewel het overgrote deel van het verkeer in Suriname via de waterwegen en de lucht gaat (er zijn immers maar zo’n 3 grote wegen in het land te vinden) rijden wij via de goed begaanbare Oost-Westverbinding naar Albina. Dit is onze uitvalsbasis voor een bezoek aan het vrijwel onbewoonde, kleine eiland Arouaba en het uiterste noordoosten van Suriname. Hier vind je de legstranden van de zeeschildpadden die hier hun eieren komen leggen (voorbij Galibi, aan de rand van de Atlantische Oceaan). Wat een indrukwekkend gezicht!


Tijdens een wandeling over het goudgele strand van Galibi kwamen we ook de grote groene rakker hierboven tegen. Een grote, groene leguaan die erg houdt van water (en van poseren). Wonen doet hij echter liever in een meer bebosd gebied. 


Overnachten in de Amazone

Na een paar dagen in het noorden is het tijd om weer naar het zuiden te trekken. Via Paramaribo en de Jodensavanne reizen we door naar Brownsberg. Dit is een groot natuurreservaat gelegen in het Brokopondo district. Het had de dagen ervoor flink geregend in deze regio, waardoor de kleiachtige bergweg er niet op was vooruitgegaan. Het 'beklimmen' van de berg was dan ook een waar avontuur. Al hobbelend, glibberend en glijdend baande onze chauffeur zich een weg naar boven. Eenmaal aangekomen op het Mazaroniplateau maakten we een wandeling naar de Mazaronitop met een prachtig uitzicht over het Brokopondomeer. Het is een vreemd gezicht om de kruinen van honderden bomen boven het water uit te zien steken maar een waanzinnige plek om te overnachten.

Brownsberg Natuurreservaat is een uitstekende plek om het Surinaamse wildlife te spotten. Je vindt hier honderden verschillende soorten vogels en vlinders maar je kunt er ook slangen, luiaards en brulapen tegenkomen. Ondanks dat die laatste vrij klein zijn, maken ze een hoop kabaal! Maar dit is niet voor niets: met dit gebrul geven ze aan dat het gaat regenen. Best handig!  


Op mijn laatste dag in dit groene land, maken we een uitdagende wandeling naar een van de vele watervallen die dit gebied rijk is, de Leoval. Na een half uur durende wandeling door de klamme jungle, horen we de waterval kletteren op de rotsen. Wat een verademing, afkoelen onder zo’n koude straal! Douchen onder een waterval: een mooie afsluiter van een interessante reis!


Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Laura? Bekijk onze rondreizen Suriname.