< Terug naar overzicht
Guatemala - Het kleurrijke hart van de Maya-cultuur

Guatemala - Het kleurrijke hart van de Maya-cultuur

Avontuurlijk, kleurrijk en divers, dat zijn de woorden die productmanager Joeri te binnen schieten bij het beschrijven van Guatemala. Hij heeft voor Sawadee dit mooie en nog redelijk onontdekte land mogen bezoeken. Lees hier zijn reisverslag en bekijk zijn foto impressie.  

Guatemala heeft alle facetten voor een complete rondreis. Overal waar je loopt, verschijnt er wel weer een nieuw hoogtepunt of fantastisch uitzicht. De natuur is prachtig en ik keek mijn ogen uit in dit nog redelijk onontdekte land.

Tempelcomplex Tikal

Een van de absolute hoogtepunten van het land, misschien wel van heel Centraal-Amerika is Tikal. Diep verscholen in het tropische regenwoud trof ik hier vijf hoge tempels aan, waarvan de een nog indrukwekkender is dan de ander. Onder begeleiding van een gids hebben we dit imposante complex ontdekt. Ondertussen vertelde hij van alles over de geschiedenis van de Maya-cultuur en Tikal. De apotheose vandaag kwam vanaf het uitzichtpunt achter op het complex. Hier zie je de toppen van deze Maya ruïnes verschijnen. Voor, naast en achter je zie je jungle, zover het oog reikt!

tempel van tikal


Meer van Atitlán

Na het indrukwekkende jungle-avontuur in het noorden van het land, deed zich het volgende hoogtepunt alweer aan; het meer van Atitlán (ook wel de Parel van de Westelijke Hooglanden genoemd). Het meer van Atitlán is een groot kratermeer aan de voet van drie immense vulkanen. Rondom het meer vind je gezellige dorpjes. Ik verbleef in het populaire Panajachel. Een plaats met een kleine haven waar fotogenieke boten, stijgers en uitzichten op de vulkanen het uitzicht bepalen.

het meer van Atitlán


Een must-do als je aan het meer Atitlán verblijft, is een boottocht maken naar de omliggende dorpjes. De boottocht die ik ondernam was prachtig door de uitzichten op de vulkanen en de verschillende kleuren blauwtinten van het water. Na de indrukwekkende boottocht naar de overkant van het meer stond er een wandeling in een klein indianendorpje op het programma. Wat mij opviel was dat er hier nog veel mensen in traditionele, kleurrijke klederdracht liepen.  

Guatemala is ook een gezellig land. De mensen zijn er gastvrij en lieten dan ook met veel plezier de bekende en minder bekende plekjes van het land zien. Een Guatemalteek is trots op het land en zijn geschiedenis en dat zag ik ook terug in de traditionele klederdracht.

Stad Antigua

Antigua is een van de meest populaire plaatsen van het land en na mijn bezoek aan deze fotogenieke stad begrijp ik heel goed waarom. Tijdens een wandeling door deze bijzondere koloniale stad vind je een veelvoud van moderne, maar voornamelijk historische gebouwen, zoals kleurrijke kerken en kloosters. De stad zit vol met gezellige bars, restaurants, winkels en uitzichtpunten op de nabijgelegen vulkaan. Je kunt hier dagen achtereen onbezorgd rondstruinen. De avonturier kan zijn hart ophalen, want vlak bij Antigua vind je de Pacaya-vulkaan, die je tot aan de top kunt beklimmen.

stad antigue in Guatemala


Guatemala is een land waar cultuur en natuur écht samenkomen. In mijn optiek heeft Guatemala bijzonder veel te bieden voor ieder type reiziger. Ik verwacht dan ook dat het binnen nu en enkele jaren een bijzonder populaire reisbestemming gaat worden.  

Guatemala heeft mijn hart in ieder geval gestolen en ik zou graag terug gaan om meer te ontdekken. Uiteraard kan ik iedereen adviseren om hetzelfde te doen!


Klik hier voor meer info over deze prachtige reis!