< Terug naar overzicht
Wat te doen in Kathmandu | Hoogtepunten en bezienwaardigheden

Wat te doen in Kathmandu | Hoogtepunten en bezienwaardigheden

In Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, is altijd wat te ontdekken en te doen. Voor velen is de hectische toeristenbuurt Thamel het vertrekpunt, vanaf daar kun je al een aantal hoogtepunten lopend bezoeken. Maar vergeet ook de prachtige buurtstad Bhaktapur niet! 

De beste reistijd voor Kathmandu

Kathmandu ligt even zuidelijk als Egypte en Florida: het kent hete, natte zomers en winters met milde dagen en koude nachten. De moesson brengt zware regenval van juni tot en met augustus. De beste reistijd om Nepal en Kathmandu te bezoeken is van oktober tot en met mei. Oktober en november gelden als hoogseizoen, de moessonregen is verdwenen en het weer is helder. Al is de natuur op haar mooist zo van februari tot en met april: de lucht is fris en alles staat in bloei. De regentijd loopt van juni tot en met augustus, al regent het zelden de hele dag. Hooguit een uur of twee.

Hoogtepunten Kathmandu 

Driemaal Durbar Square

Er zijn drie Durbar Squares in de Kathmanduvallei: die van Kathmandu omgeven door een leuke chaotische en kleurrijke bazaar, die van Bhaktapur ten oosten van Kathmandu en die van Patan (het gedeelte van Kathmandu ten zuiden van de Bagmati rivier). Hoewel ze alle drie een bezoek waard zijn, vinden de meeste mensen die van Patan het mooist.

Hindoetempel Pashupatinath

De oudste hindoetempel van Nepal is helaas niet toegankelijk voor niet-hindoes, maar is wel van buiten te bezichtigen. De sfeer is heel bijzonder: er dwalen veel hasjrokende sadhoes (hindoeïstische asceten) rond en op de oevers van de Bagmati rivier, die langs de tempel stroomt, vinden regelmatig lijkverbrandingen plaats.

Kumari Ghar In Kumari Ghar

Een prachtig paleisje naast Durbar Square in Kathmandu, woont een levende godin: een jong meisje van wie men gelooft dat ze een incarnatie is van de godin Taleju. Twee keer per dag verschijnt ze enkele ogenblikken achter een raam van prachtig houtsnijwerk. Alleen al haar vluchtige blik brengt de wachtenden op het binnenplaatsje geluk.

Bijzondere winkels in Kathmandu

Ambachtelijke Papiermaker

The Paper Park houdt het traditionele ambacht van Nepalees papiermaken levend en verschaft daarmee meer dan zestig mensen uit de lokale gemeenschap werk. Je vindt er kleurrijk briefpapier, cadeauverpakkingen, lampenkappen, notitieblokjes en fotoalbums; allemaal gefabriceerd met biologische grondstoffen uit de omgeving. Naast hotel Marshyangdi in Thamel.

Theenirwana De Buddha

Tea Shop is een must voor theeliefhebbers. Met Darjeeling dichtbij (net over de grens met India), wordt er ook in Nepal erg goede thee geproduceerd: licht, met een superieure smaak. De behulpzame eigenaar maakt je wegwijs in Nepalese thee. J.P. School Road, Chhetrapati,Thamel Typisch Kathmandu: de kruising Asan Tole. Genieten van het prachtige uitzicht tijdens de Great Himalaya Trail.

Yasmine Studio

Eigenaresse Yasmine heeft een eigen kledinglijn in prachtige lokale stoffen. Als je na drie uur 's middags komt, kun je bij haar terecht voor een persoonlijk ontwerp. Kasturi Arcade, bij Annapurna coffee shop, Durbar Square.

Paleiselijk tafelen en winkelen

Baber Maha Revisited is een voormalig tempelcomplex van de Rana-dynastie gelegen rondom zeven historische binnenpleinen, die omgetoverd zijn tot eet- en winkelparadijsjes. Het is er voor Nepalese begrippen wat prijzig en het ligt niet op de toeristische route maar het is een zeldzaam plekje in Kathmandu waar even geen lawaaiig verkeer doorklinkt. Het Franse restaurant Chez Caroline is populair bij expats en diplomaten. Aan Bijulibazar Road.

Restaurants en uitgaan in Kathmandu

Bollywoodje pakken

QFX Kumari is de modernste bioscoop van Kathmandu (lees: airconditioning en popcorn aanwezig) en dé uitgelezen plek om de laatste, immens populaire Bollywoodfilms te zien. Kamal Pokhari.

Het andere Thamel

Jhamsikhel 'ook wel Jhamel genoemd' is het Thamel van Patan: het zit vol restaurants. Het aanbod is een béétje meer upmarket dan in de ultieme toeristenbuurt Thamel, maar het is nog steeds niet duur: rond de vier euro voor een hoofdgerecht. Hier komen veel expats en upperclass Nepalezen.

Roadhouse café

Het Roadhouse café heeft meerdere vestigingen; die vlak bij het Kathmandu Guesthouse in de toeristenbuurt Thamel is het gemakkelijkst te vinden. Er is heerlijke pizza en ijs, een fijn terrasje achter en vooral de overheerlijke 'sizzling brownie' is een aanrader.

Evenementen in Kathmandu

Het Koeienfestival

Gai Jatra, het 'koeienfestival', is een festival ter herinnering aan de geliefden die in het voorgaande jaar zijn gestorven. Ondanks de associatie met de dood is er vooral veel feestvreugde en pret. Jonge jongetjes moeten de processie van hun familie en de eventuele koeien in hun eigendom leiden, verkleed als meisje. Het is uitgegroeid tot een erg humoristisch geheel dat in Kathmandu door de lokale homo's is geadopteerd als een soort gay pride.

Het Festival van licht

Tijdens Tihar, het vijfdaagse festival van licht, worden achtereenvolgens kraaien, honden, koeien, ossen én broers (door hun zussen) vereerd. Op de derde, belangrijkste dag maakt iedereen het huis schoon en steekt zo veel mogelijk (olie)lampjes aan om zo Laxmi, de godin van rijkdom, in het huis te verwelkomen. Het is een van de grootste en meest kleurrijke hindoefestivals en wordt overal in Nepal gevierd. Tihar vindt plaats rond de eerste nieuwe maan van de maand Kartika op de hindoekalender. De precieze data worden pas een jaar tevoren vastgesteld.