Leg nú jouw reis voor 2021 vast en profiteer van flexibele annuleringsvoorwaarden Meer info

< Terug naar overzicht
Op reis door een russische sprookjeswinter

Op reis door een russische sprookjeswinter

De meeste sprookjes beginnen met ‘Er was eens … in een land hier ver vandaan … ‘. En wat blijkt? Dat land heb ik gevonden en ligt op nog geen 4 uur vliegen van Amsterdam! Wat heeft mijn reis door Rusland, mij verrast! Van de indrukwekkende kerken en kathedralen met gekleurde koepels en mozaïeken, de vriendelijke mensen (ook al lachen ze niet), de verborgen cafeetjes, de lieve en enthousiaste husky’s en natuurlijk de banya om eind van de dag lekker op te warmen. Dit alles bedekt onder een dik pak sneeuw; een magisch wit spookjeswonderlandschap.

rode-plein-rusland

Rusland in de winter: koud maar spectaculair mooi

De eerste avond neemt de reisbegeleider ons mee naar een Russisch huiskamer restaurant. Lekker knus en lekker warm binnen. Daarna gaan we met een deel van de groep op pad. Vanaf het hotel lopen we naar het Rode Plein: het Kremlin, GUM en St Basil’s Cathedral met al haar gekleurde koepels. Heel bijzonder op een verlicht, bijna leeg Rode Plein. Al snel kom ik erachter dat ik deze avond iets cruciaals ben vergeten… mijn handschoenen, want Rusland in de winter is koud, heel erg koud! Niet voor niets waarschuwt onze reisbegeleider herhaaldelijk wanneer we op pad gaan: “Layers on!” 

winterlandschap Rusland

Het Russische platteland

Na twee dagen pracht en praal in Moskou en het kloostercomplex Sergiev Posad stappen we op de nachttrein naar ‘weer’ een andere wereld. We worden wakker in het dorpje Kotkishevo. Geen enorme kathedralen en kerstlampjes, maar een witte deken sneeuw zover je kan zien. We verblijven twee nachten in een kleine, eenvoudige guesthouse van de stichting Nord Hope en kunnen de komende dagen onze tijd vrij indelen. Nord Hope is een stichting waar (stads)kinderen met een (verstandelijke) beperking terecht kunnen voor een week of weekend vakantie. Hier kunnen de kinderen op pad en knuffelen met husky’s. Ook wij hebben bij Nord Hope de husky’s tot onze beschikking voor een korte of langere sledetocht, om te wandelen of te knuffelen. Mijn hond voor deze twee dagen is вьюга, vrij vertaald sneeuwbui. Eind van de dag wordt de banya opgewarmd en daarna staat de huisgemaakte maaltijd voor ons klaar… yummie!

huskytocht Rudland

Met pijn in mijn hart laat ik de husky’s achter in Kotkishevo en we reizen door naar Kostroma en Suzdal; twee dorpen gelegen in de Gouden Ring. De bewoonde wereld weer in. In Kostroma steken we lopend de bevroren Kostroma Rivier over naar het Ipatjev-Klooster. In Suzdal kookt Elena een uitgebreide maaltijd voor ons. Naast de vele huisjes met gekleurde gevels, waar Suzdal bekend om staat, struinen we hier langs marktkraampjes op zoek naar de perfecte souvenirs en lopen kilometers over de bevroren rivier met uitzicht op Kremlin, kloosters, kerken en nog meer felgekleurde huisjes.  

winterlandschap Rusland

Na Suzdal stappen we in Vladimir weer op de nachttrein en worden de volgende dag wakker in St Petersburg. Hoewel St Petersburg een grote wereldstad is, liggen de meeste bezienswaardigheden relatief dicht bij elkaar. De laatste dagen struinen we door de Russische straten, bezoeken we de grandioze Kerk van de Verlosser op het Bloed, de  Petrus- en Paulvesting, de Izaakkathedraal, een ballet in het Mariinksy theater en natuurlijk de Hermitage. 

St Petersburg

Rusland is een bijzonder land. Zeker dankzij het dikke pak sneeuw heeft deze reis een magisch karakter gekregen. Ik ben heel benieuwd hoe een rondreis in Rusland zal zijn zonder een pak sneeuw en ga zeker nog eens terug om meer van dit gigantische land te ontdekken!  до следующего раза – tot de volgende keer! 

Bekijk hier Willeke's reisvideo:Laat een reactie achter

 

Stem & Win
Win een droomreis voor 1 persoon

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!