< Terug naar overzicht
Verslag van een groepsrondreis door Sri Lanka

Verslag van een groepsrondreis door Sri Lanka

Jacco Holterman is Product Manager bij Sawadee en verantwoordelijk voor het reisaanbod in een deel van Azië en Noord-Amerika. Eerder dit jaar reisde Jacco naar Sri Lanka om de Sawadee routes in dit fantastische land te inspecteren. 

In Negombo word ik opgewacht door onze lokale vertegenwoordiger die me, samen met een chauffeur mee zal nemen door het land. Via de oude hoofdstad Anuradhapura, met zijn prachtige tempels en stoepa’s, en de noordelijke stad Jaffna reis ik naar de kustplaats Trincomalee. Wat een heerlijk plek is dit om even te relaxen na een paar dagen on the road! Ik heb hier even mijn Indische Oceaan momentje; een duik in de zee is een mooi cadeau. ’s Avonds is het verrukkelijk eten aan het strand, met de voeten in het zand en een biertje in de hand. Ik voel me weer een heel klein beetje backpacker. Tijdens onze reizen in de zomer heb je gelukkig meer tijd in Trinco dan ik er heb! Ga ook zeker even de stad in en bezoek de prachtig op een rots gelegen Koneshwaram Tempel, gewijd aan de hindoe god Shiva. Gelukkig had ik daar wel tijd voor, magisch!


Op safari in Sri Lanka

Ik reis verder naar Polonnaruwa, ook een oude hoofdstad van Sri Lanka. Er is hier ongelooflijk veel te doen, zo kun je op de fiets langs de oude tempels en ruïnes en kun je op jeepsafari in het nabijgelegen Minneryia National Park. Sri Lanka staat bekend om zijn grote olifantenpopulatie en de overheid heeft een corridor gecreëerd van het noordwesten naar het zuidoosten zodat de kuddes kunnen bewegen tussen de verschillende reservaten. Op onze reizen bezoeken we enkele van die parken waar je een jeepsafari kunt maken met de kans om ook ander wild te spotten zoals beren, herten, buffels. Ook leven er luipaarden in Sri Lanka, maar je moet wel heel veel geluk hebben om die te spotten.


De beste curry 

Ik blijf ondertussen hotel in en uit gaan en constateer dat het niveau van de meeste accommodaties heel goed is. Op onze familiereizen hebben vrijwel alle hotels een zwembad en ook ik geniet daarvan na een lange dag op de weg. Het contact met het thuisfront kan ik goed onderhouden door de wifi die meestal prima is. Mijn zoontje kent ondertussen de tekst van het liedje ‘Sri Lanka’ van Jack Jersey elke dag beter uit zijn hoofd en dat laat ie horen via Facetime. Door mijn strakke schema kom ik vanuit Polonnaruwa ’s avonds laat aan in de Eco lodge in Polwatha. Wat een magische plek is dit. Alle chalets staan verspreid door de jungle en als ik ’s ochtends wakker wordt door de junglegeluiden heb ik het gevoel dat ik beter ben uitgeslapen dan ooit. Wellicht komt dat ook door het verrukkelijke eten van gisteravond! De beste curry die ik ooit gegeten heb volgens mij…


Last but not least

Ik begin alweer aan het laatste deel van mijn reis. Met de trein ga ik door het bergachtige centrale deel van het land langs theeplantages naar het koloniale Nuwara Elyia. In het Yala Nationaal Park maak ik een jeepsafari. Uiteraard hoop ik op een luipaard, maar ben niet teleurgesteld met ‘slechts’ olifanten, een beer die druk doet in een boom, buffels, een paar krokodillen en heel veel vogels. De rit naar Galle is prachtig en heel tropisch met rijstvelden en aan de kust de beroemde paalvissers. Galle is een prachtig oud Hollands vestingstadje. Heerlijk om hier even op mezelf rond te dwalen en nog wat inkopen te doen. Ik kan toch niet met lege handen thuiskomen bij mijn zangtalentje. Unawatuna ligt naast Galle en is eigenlijk het ultieme strandplaatsje. Gelegen aan een mooie baai is dit plaatsje nog niet ontdekt door massa’s.


Na een laatste nacht in een heerlijk hotel bij het strand heb ik het achter de rug. Het was een prachtige en nuttige reis en de volgende keer dat ik terug kom is dat absoluut met mijn gezin!