De Komodo eilanden: een absoluut hoogtepunt van Indonesië
< Terug naar overzicht
Ontdek de Komodo eilanden: een absoluut hoogtepunt van Indonesië

Ontdek de Komodo eilanden: een absoluut hoogtepunt van Indonesië

Reiziger Marle is enthousiast, creatief, heeft altijd teveel bagage mee en is dol op Aziatisch eten. Ze maakt een prachtige reis door Azië en vertelt over de bijzondere Komodo eilanden tijdens haar groepsreis in Indonesië.

“Morgen staan we om 7 uur op voor ontbijt. Dan varen we naar een plek om te snorkelen met mantra roggen en schildpadden. Vanmiddag spotten we de Komodo varaan, eten we verse vis op de boot en we sluiten de dag af met een wandeltocht om een prachtige zonsondergang te zien.”  Ik weet zeker dat je je dag niet vaak zo inplant! Dit paradijs is écht een bezoek waard.

Genieten op de boot

Misschien heb je wel eens van de Komodo eilanden gehoord. Deze eilandengroep ligt in Indonesië, net ten westen van het wat grotere eiland Flores. Ik heb al tegen veel mensen vertelt dat dit een van dé hoogtepunten was van mijn reis. Het leuke is dat je de eilanden per boot verkent, en wel meerdere dagen. De wind in je haren, zonnen op het dek, slapen met de gehele melkweg boven je en het heerlijke eten op de boot (vaak verse vis) maakte het voor mij alleen al bijzonder. En dan heb ik het nog niet eens over alle plekken waar de boot je brengt.


Jurassic Park

De voornaamste reden om de eilanden te bezoeken is de Komodo varaan. Deze mega lizard zie je nergens behalve in de nationale parken van de Komodo eilanden. Ze kunnen wel 3 meter lang worden, zien er draakachtig uit en een beet kan zelfs dodelijk zijn. Gelukkig loopt er een ‘ranger’ met je mee, een soort Crocodile Dundee, die je met een grote stok beschermd. Het gebeurt gelukkig zelden dat dat nodig is: de meeste varanen zijn erg lui en als je op gepaste afstand blijft is er niets aan de hand. Je maakt een wandeling van ongeveer 1,5 uur door het park, waarbij de Crocodile Dundee je van alles vertelt over de dieren. Af en toe wijst hij met zijn stok naar een varaan. Ze vallen door hun camouflage kleur namelijk nauwelijks op. Vaak liggen ze lekker te zonnen, en met een beetje geluk zie je hoe hij op zijn prooi jaagt. Ik waande me -ook door het landschap- even in een soort Jurrassic Park! 


De onderwaterwereld

Ik vond het spotten van de varanen heel gaaf. Wat een reusachtige dieren! Toch vond ik dit niet per se het hoogtepunt van de Komodo eilanden. De onderwaterwereld, dat vond ik echt te gek. Gewapend met een snorkel-set en onderwatercamera ben ik regelmatig het water ingesprongen. Door het helderblauwe water zag ik prachtig gekleurd koraal en de mooiste vissen die ik ooit heb gezien. Wat een andere wereld en wat een diversiteit. Op de ene plek zag ik het koraal, op een andere plek snorkelde ik met schildpadden en babyhaaien. Op weer een andere plek heb ik mantra roggen gespot. Die zwemmen zo’n beetje op de bodem, dus dat was even goed zoeken. Bovendien lijken ze door hun donkere kleur en ronde vorm net een grote rots.  Ook voor de beginners zijn de Komodo’s prima om te snorkelen: vanaf het strand is ook veel te zien. 


De Komodo’s te voet

De Komodo eilanden liggen in een van de meest droge gebieden van Indonesië. Daardoor zijn de meeste eilanden bruin van kleur. Ik vond dit best wat hebben, in contrast met het helderblauwe water. Helemaal als je de eilanden per voet verkend, en waanzinnige uitzichten voorgeschoteld krijgt! Op verschillende eilanden kun je een wandeling maken naar een uitzichtpunt. Dit duurt maximaal een uur. Het eiland Padar was mijn favoriet. Na een kwartiertje me in het zweet te hebben gewerkt dacht ik regelmatig; waar ben ik aan begonnen? Maar dat was ik zo vergeten toen ik op de top uitkeek over het rotsachtige landschap en de lange baaien. 


Paradijselijke stranden 

Ja echt, ook die zijn er. Paradijselijke stranden. Hoewel het soms lastig is om een schaduwplekje te vinden (er groeit nou eenmaal niet zoveel) kun je wel verkoeling zoeken in het water. De meeste stranden zijn spierwit, maar je zult ook een ‘Pink Beach’ tegenkomen. Dit strand bevat heel veel kleine stukjes rood koraal, waardoor het strand roze lijkt. De naam Pink Beach vind ik wel iets overdreven. Maar een roze gloed zag ik zeker. Op weer een ander eiland liepen herten rond. Ik associeer herten toch iets sneller met een bos in Nederland, dan met een strand in Indonesië… Ik blijf me verbazen over de diversiteit. 


Wat mij betreft voldoende redenen om een bezoekje aan de Komodo eilanden te brengen! Voor een korte vakantie naar Indonesië is het perfect: een aantal dagen op de boot lijken door alle diversiteit wel een week te duren. Bovendien is het een ideale bestemming voor allerlei soorten reizigers, maar ook erg leuk om met kinderen te doen. Lijkt dit jou ook wel wat? Klik dan hier voor nog meer reis-inspiratie voor de reguliere rondreis en voor de familiereis