< Terug naar overzicht
Sumatra: Orang-Oetans!

Sumatra: Orang-Oetans!

De accommodatie waar we in Bukit Lawang in verblijven is beeldschoon. Het verblijf ligt aan de rand van de jungle, het restaurant met daarbovenop een lounge is compleet van bamboe gemaakt, de natuur is schitterend en kleine aapjes uit de jungle lopen hier gezellig rond. Onze lodges bevatten meubels gemaakt van bamboe en vooral de badkamer is zeer bijzonder: het is in de open lucht.

Daarbij hebben we geen normale douche, maar staat er een grote stenen pot met een bamboeschep en een bamboekraantje erboven. Het is de bedoeling dat je de pot vol laat lopen met water en je met de schep het water over jezelf heen gooit. Het is een traditionele manier van douchen en ontzettend leuk om twee dagen uit te proberen.

Op zoek in de jungle

Een nieuwe dag is aangebroken en dus liggen er nieuwe avonturen te wachten. Vandaag hebben we echter maar één doel: orang-oetans spotten. Naast onze lodges ligt een steile trap waarmee je in de jungle belandt en zodra we boven komen, lopen we meteen tegen het eerste dier aan: een slang!

Het beestje zat op z’n gemakje op een tak naar ons te kijken, maar ik nam echt de moeite niet om een foto te maken, ik ben zo bang voor die beesten! Gelukkig trokken we snel verder de jungle in en wat denk je? Nog geen vijf minuten later staan we oog in oog met een orang-oetan en haar jong, dit is onze geluksdag!

Stilletjes sluipen we onder begeleiding van de gids dichterbij en dan komen de twee apen ook nog eens een stuk naar beneden, zodat we ze goed kunnen zien. Wat een magisch moment. Ondanks de beklemmende hitte voel ik lichte kippenvel opkomen. Het is zo bijzonder om deze bedreigde diersoort in de eigen leefomgeving te zien. De kleine orang-oetan vindt de aandacht wel leuk, slooft zich lekker uit in de bomen en lianen en geeft af en toe nog een prachtige pose weg. Moeder orang-oetan kijkt ondertussen beschermend toe.

Grijze makaken

We besluiten verder te trekken om te kijken wat we nog meer tegenkomen. We komen midden in een groep grijze makaken terecht die zich helemaal niks van ons aantrekt. Ook zien we nog twee andere aapsoorten. Op het moment dat we zeggen hoeveel geluk we vandaag hebben, roept onze gids dat we stil moeten zijn, want we zijn weer op een orang-oetan gestuit.

Dit keer zit er een hele grote mannetjes orang-oetan in de boom; fantastisch. Vanaf zijn troon hield Koning Aap ons in de gaten en zodra we na een paar minuten verder wilden lopen, kwam hij opeens naar beneden geklauterd om ons te volgen. Dat zorgde voor een klein paniekmomentje bij onze gids, die ons meteen meetrok en alleen nog maar 'move, move, move' kon uitbrengen. Gelukkig komt de oranje aap niet helemaal achter ons aan en kunnen we veilig wegkomen, waarop ons gids zegt: 'het is tenslotte niet Bokito'. Ehm, oke, die kennen ze hier dus ook…

Verfrissende duik

Na drie uur zit de jungletocht erop en keren we terug naar onze lodges. Om lekker af te koelen nemen we een duik in de rivier die langs onze accommodatie stroomt en waar, vanwege het weekend, veel lokale bevolking te vinden is.

Vanaf het moment dat we richting het water lopen, merk ik dat we aan alle kanten worden aangestaard. Daar blijft het zelfs niet bij; er worden stiekem foto’s van ons gemaakt, mensen maken ‘heel onopvallend’ een selfie met ons en als we ze begroeten beginnen ze zenuwachtig te grinniken. Het is een hele aparte ervaring om constant bekeken en achtervolgd te worden. Het cirkeltje van de dag is echter wel rond na deze duik in de rivier: Ik weet nu precies hoe de orang-oetans zich soms moeten voelen!

Bekijk hier het filmpje van Nadine in Indonesië.

Deze blog is geschreven door Nadine Rowaan die met Sawadee afreisde naar Indonesië: Sumatra, Java en Bali. Wil je nog meer van haar leuke blogs lezen? Bekijk dan haar website.

Laat een reactie achter

 

Webinar
Weer veilig op reis

Op woensdag 15 juli organiseert Sawadee van 19:30 tot 20:30 een webinar: Weer veilig op reis! 

Wat kun je verwachten van de webinar?

  • Informatie rondom het weer veilig op reis gaan 
  • Wat verandert er, wat blijft zoals je gewend bent? 
  • Vraag en antwoord-sessie, om al jouw vragen te stellen