< Terug naar overzicht
De natuurparken in Noord-India

De natuurparken in Noord-India

Op safari in India

De oren gespitst, de ogen alert op elke beweging in het hoge gras. Tijdens een safari in één van de natuurparken van Noord-India is het om de Bengaalse tijger te doen. Na urenlang turen zwaait de gids wild met zijn armen.

Op enkele meters afstand verschijnt warempel een gestreepte vacht. Het dier laat zich dan helemaal zien. Wat is hij groot...en imposant. Majestueus. Even staat hij stil, heft zijn kop naar de hemel en wandelt verder. Het kan zomaar gebeuren. Zeker in het India Bandhavgarh Nationaal Park; hier is de kans om tijgers te spotten groot, al moet je soms wel even geduld hebben.

Hoewel je bij India niet snel denkt aan wildparken, meer aan cultuur, kun je serieus op safari. Behalve de tijger kun je er Aziatische olifanten, krokodillen, buffels, herten, apen en vele vogels zomaar in het wild tegenkomen. Tijdens de India-reis ligt de nadruk op natuurparken, tempels, forten en paleizen. Ook bezoeken we Rishikesh, hét spirituele centrum van India. De mystiek voel je overal. In de ashrams waar bezoekers zich richten op bezinning, gebed, yoga en meditatie. En bij Traveni Ghat waar drie heilige rivieren, waaronder de Ganges, samenkomen. De hindoes offeren er van alles. 's Avonds laten ze bloemen en lichtjes op de rivier meedrijven. Een prachtig gezicht.


Hoogst haalbare

In Unchagaon, Gwalior en Orcha staan forten die herinneren aan de tijd dat de raja's heersten. In het gerestaureerde Fort Unchagaon overnachten we zelfs. In Orcha vormen de 17de-eeuwse Jehangir Mahal, de Raj Mahal en de Ram Raja Tempel de bezienswaardigheden die door veel Indiase pelgrims worden bezocht. We reizen verder naar de tempels van Khajuraho, bekend om de vrijmoedige erotische afbeeldingen. Onvoorstelbaar hoe kunstenaars dit duizend jaar geleden al konden maken. Van de grote steden verkennen we Agra met de Taj Mahal. En Delhi waar je met kinderen uit de sloppenwijken een stadswandeling kunt maken. In Varanasi glijden we bij ochtendgloren over de heilige rivier, de Ganges. We aanschouwen hoe de hindoes ritueel baden. Verderop aan de rivier worden overleden Indiërs gecremeerd. Voor elke hindoe het hoogst haalbare.

Tijger in India