7 must-eat vegetarische gerechten in India
Als je een rondreis door India maakt, zul je een aantal dingen vaak te horen krijgen. Waar kom je vandaan, wat is je naam en of je al gegeten hebt. Eten is in ieder land belangrijk, maar in India is het onderwerp ‘eten’ onderdeel van de small-talk: zoals wij in Nederland over het weer praten. De Indische keuken is in mijn beleving één van de meest gevarieerde en lekkerste keukens van Azië. De keuken waar zoet, zuur en zout in bijna iedere maaltijd samen komen. Het land is rijk aan kruiden en specerijen en dat proef je! Hieronder vertel ik welke (vegetarische) gerechten je absoluut moet proeven voor een optimale India-ervaring.
1. Thali
Met stip op nummer 1 van mijn favoriete Indische gerechten: Thali. Het is afwisselend, het ziet er mooi uit, en niet geheel onbelangrijk: het is heerlijk! Thali laat je eigenlijk een heleboel gerechtjes proeven in één maaltijd. Het bestaat meestal uit rijst, plat brood, papadum (een soort cracker), verschillende groente-curry’s, een yoghurt dip, pickles (gezuurde groenten) en vaak een zoet cakeje. Het wordt opgediend op een groot metalen bord, waarop verschillende schaaltjes staan met de gerechtjes. Het ziet er prachtig uit, en door de combinatie van zoet, zuur en zout proef je allerlei nieuwe smaken. Nog een belangrijk detail: je kunt je bord vaak onbeperkt laten bijvullen!

2. Biryani
Biryani is een andere populaire maaltijd in India. Het is voor veel Indiërs de dagelijkse kost. Een heerlijk gerecht! Biryani bestaat uit gebakken rijst met groenten. De kruiden die worden gebruikt maken het gerecht voor mij speciaal. Vaak bestaan deze uit kardemom pepers, komijn, saffraan, chili, rozijnen, anijs of koriander. Het wordt standaard pittig gekruid, dus geef van te voren aan als je niet van pittig eten houdt. Traditionele Biryani wordt geserveerd met een schaaltje yoghurt dip met komkommer. De Indiërs zijn namelijk dol op het combineren van het zoet/zure van de yoghurt, met het zoute van de gebakken rijst.
3. Naan-brood
Wij Hollanders zijn dol op brood, en daarom mag Naan-brood niet op deze lijst ontbreken. Naan-brood wordt gegeten als ontbijt of lunch, maar meestal als bijgerecht voor een avondmaaltijd. Dit lekkere, platte brood wordt in grote stukken geserveerd. Je eet het door er een stukje af te scheuren, op te rollen en in een yoghurt-dip of curry te dippen.
4. Aloo Gobi
Aloo is een aardappel-curry, waarbij de aardappels worden gebakken met groenten, brood, of kaas. Aloo is er in allerlei varianten, maar als je de keuze hebt is de Aloo Gobi een aanrader. ‘Aloo’ betekent aardappel, ‘Gobi’ betekent bloemkool. Hollandse ingrediënten inderdaad, alleen wordt er hier een heerlijke curry van gemaakt met de lekkerste Indische kruiden en specerijen. Meestal bestaan deze uit verschillende pepers, gember, koriander en ui. Heel goed te combineren met Naan-brood!

5. Masala omelet
Een Masala omelet lijkt een beetje op de ‘boerenomelet’ uit Nederland, maar dan met de Indische kruiden en specerijen. In een Masala omelet vind je (behalve de gelijknamige kruiden) tomaat, ui, koriander en groene of rode pepertjes. Een pittig eitje inderdaad. Hou je niet zo van pittig eten kan je ‘m ook zonder de pepers bestellen. Bestel de omelet met toast, combineer het met een kopje ‘Masala Tea’ en je hebt echt een power-ontbijt.
6. Groente Pakora
Groente Pakora zijn gefrituurde snacks, vaak in de vorm van een koekje. Bepaalde groenten worden in een beslag gedoopt en gefrituurd. Dat zijn stukjes bloemkool, ui, tomaat, spinazie of aardappelen. Meestal worden ze geserveerd met tomatenketchup om in te dippen.

7. Dosa
Dosa is een typisch Zuid-Indiaas gerecht. Het wordt vaak gegeten als ontbijt. Dosa is een soort dunne pannenkoek dat wordt geserveerd met een yoghurt-dip, een uien-chutney of een zuur goedje genaamd ‘Atjar’. Er bestaan ook andere varianten, bijvoorbeeld met kaas of met ei. Hoewel ik het persoonlijk iets te kruidig vond voor een ontbijt, vond ik het wel een heerlijk gerecht als lunch of avondeten.
Wist je dit al over India?
- Indische mensen alles met hun handen eten?
- Het een no-go is om je linkerhand te gebruiken met eten?
- Natafelen in India niet gebruikelijk is? Na je kop koffie in een restaurant wordt er van je verwacht dat je weg gaat.
- Je vingers aflikken na het eten niet netjes is?
- Het netjes is om een uitnodiging voor een diner eerst een paar keer af te slaan, voordat je ‘ja’ zegt?
- In Noord-India meer brood gegeten wordt, en in Zuid-India meer rijst wordt gegeten?
Gerelateerde reizen
Groepsrondreis Zuid-Korea
Groepsrondreis Japan
22-35ers reis Japan
Familiereis Japan
Groepsrondreis Japan Hoogtepunten
Fietsvakantie Sri Lanka
Groepsrondreis Java, Bali en Lombok
Familiereis Kleine Sunda Eilanden
Familiereis Sri Lanka
Groepsrondreis Vietnam Kort
Groepsrondreis Vietnam
Groepsrondreis Sri Lanka Hoogtepunten
Groepsrondreis Tibet en Nepal
22-35ers reis Nepal
Groepsrondreis Vietnam
Familiereis Sumatra, Java en Bali
Familiereis Thailand Hoogtepunten
Groepsrondreis Sri Lanka en Malediven
22-35ers reis Vietnam
22-35ers reis Sri Lanka
Groepsrondreis Sumatra, Java en Bali
Groepsrondreis Sri Lanka
Groepsrondreis Kleine Sunda eilanden
Familiereis Thailand Noord en Zuid
Groepsrondreis Pakistan - Baltistan & Hunza
Familiereis Thailand Comfort-Plus
Familiereis Thailand
22-35ers reis Thailand
Groepsrondreis Java & Bali
Groepsrondreis Thailand Hoogtepunten
Rondreis Indochina
Familiereis Maleisisch Borneo
Familiereis Java & Bali
Familiereis Thailand, Laos en Cambodja
Groepsrondreis Thailand
Groepsrondreis Sulawesi
Groepsrondreis Zijderoute
Familiereis Vietnam
Familiereis Maleisië
Groepsrondreis Java & Bali Hoogtepunten
Groepsrondreis Kalimantan
Groepsrondreis Noord-India Compleet
Familiereis Sri Lanka hoogtepunten
Groepsrondreis Laos & Cambodja
Familiereis Vietnam Kort
Familiereis India en Nepal
22-35ers reis Indonesië: Bali en Lombok
Groepsrondreis Maleisisch Borneo
Groepsrondreis Nepal Everest