De ultieme reistip voor Jaipur | Reisblog Sawadee
< Terug naar overzicht
De ultieme reistips voor Jaipur

De ultieme reistips voor Jaipur

Iris Piers en Leslie Dopper hebben hun banen opgezegd en hun tas gepakt om de wereld over te reizen. Voor Sawadee Reizen schrijven ze hun mooiste ervaringen op.

Een bezoek aan de hoogtepunten van Jaipur

Rajasthan’s hoofdstad is een flamboyante historische stad. De straten zijn vol van leven en verkeer. Riksja’s, olifanten, ouderwetse Vespa look-a-likes, houten bolderkarren gespannen achter kamelen en toeterende auto’s passeren elkaar rakelings. Ten midden van alle chaos bezoeken wij Jaipur's parels, die de grootse geschiedenis van de stad laten zien. 

Paleis van de Wind

In alle vroegte staan we voor het Hawa Mahal, beter bekend als het Paleis van de Wind. ’s Ochtends is de beste tijd om het felroze paleis op de foto te zetten in verband met de stand van de zon. Na een uur of tien heb je flink tegenlicht en is het onmogelijk de prachtige façade vast te leggen. De voorgevel bestaat uit 953 ramen en balkons verdeelt over vijf verdiepingen. Het paleis heeft zijn naam te danken aan het feit dat de prinsessen die er woonden door de vele ramen getrakteerd werden op koele winden tijdens de bouw van het paleis. Hierdoor blaast de wind er gemakkelijk doorheen, wat tijdens hete zomerdagen voor aangename verkoeling zorgde voor de harem vrouwen van de Maharadja. 


Het stadspaleis van Jaipur

In het hart van de roze stad is het kleurrijke stadspaleis gebouwd. Mijn favoriete Jaipur ‘attractie’. Het esthetische complex bestaat uit een mix van Mongoolse en Rajasthaanse architectuur. Het paleis kent schitterende binnenplaatsen, bloeiende tuinen, elegante passages en de meest prachtige deuren die ik ooit heb gezien. Een vrolijke pauwendeur, een fel groene Ganeshadeur en dromerige andere patronen.

Amber Fort

In de heuvels die Jaipur omringen ervaar je de grandeur van het sprookjesachtige Amber Fort. We lopen omhoog aan de achterkant van het fort. De hele ochtend wandelen we over de eindeloze binnenplaatsen en prachtige terrassen. We vergapen ons aan het fenomenale uitzicht over de stad en de sierlijke Indiase architectuur.

Jaipurs attracties zijn enorm netjes, schoon en opgeruimd. Het contrast is dan ook enorm wanneer je weer het normale stadse leven instapt. We struinen door een labyrint van chaotische, stoffige en stinkende straten. Bezoeken kleine Hindu tempels vol baba’s met immense tulbanden, apen en zingende vrouwen in kleurrijke sari’s. Het is India als uit een boek en een bijzonder gezicht. Voor veel mensen is Jaipur de eerste kennismaking met Rajasthan. Maar wij komen van tegengestelde richting en verlaten de magische staat hier. Het was een koninklijk en wonderlijk avontuur dat je alleen in India kunt beleven.