< Terug naar overzicht
Een leven lang op reis met Sawadee: Van familiereis naar 22-35ers reis

Een leven lang op reis met Sawadee: Van familiereis naar 22-35ers reis

Een familiereis met Sawadee is om vele redenen een fantastische ervaring voor je kinderen. Zo maken ze kennis met nieuwe culturen, eetgewoontes en gebruiken en doen ze bijzondere ervaringen op die hun blik op de wereld verruimen. Veel kinderen die meegaan op een Sawadee Familiereis gaan op latere leeftijd zelf op avontuur, bijvoorbeeld met onze 22-35ers reizen. In dit blog vertellen 3 jongvolwassenen hoe hun familiereis met Sawadee ze inspireerde om meer van de wereld te ontdekken.

Lisa Huigen (26)

Lisa heeft twee grote hobby's: paarden en reizen. Haar voorkeur gaat uit naar natuurreizen, maar ook de cultuur en het eten vindt ze heel interessant in het buitenland. Op haar 18e besloot ze dat ze klaar was met het jaarlijkse weekje Spanje en sindsdien heeft ze al redelijk wat van de wereld gezien, onder andere via Sawadee. 

Lisa op reis met Sawadee

Lisa met haar moeder in Tanzania (2017) en op haar 22-35ers in Fins Lapland (2023).

Hoeveel familiereizen heb je als kind gemaakt en hoe kijk je hier nu op terug? 

Ik heb één familiereis gemaakt. Dit was naar Kenia en Tanzania, met Zanzibar als afsluiter. Dit stond altijd al op het wensenlijstje van mij en mijn moeder en was voor ons beide een droom die uitkwam. Slapen in de natuurparken en een heleboel gezelligheid. Sawadee had een safaritruck, dus we konden over alle kleine terreinwagens heen kijken. Hierdoor hebben we veel meer kunnen zien dan als we een lagere wagen hadden gehad. We hebben heel de Big 5 kunnen zien en nog heel veel meer.  

Wat zijn jouw absolute hoogtepunten van deze familiereizen?

De ervaring om in een natuurpark te slapen was heel erg tof. ’s Nachts mochten we ook eigenlijk onze tent niet uit omdat er hyena’s en leeuwen konden lopen. Je hoorde alle geluiden van heel dichtbij. We hebben tijdens de gamedrives zo veel dieren gezien, dat was gewoon heel bijzonder.  

Wat was zo mooi/fijn/leuk aan jouw familiereizen dat je besloot om zelf mee te gaan op 22-35ers reis? 

Ik ben na Kenia en Tanzania nog met een reguliere reis naar de Verenigde Staten geweest met mijn vader en neef. Dus ik had inmiddels twee ervaringen met Sawadee die heel positief waren. In mijn dagelijkse leven regel ik heel veel en tijdens mijn vakanties wil ik dat dus absoluut niet hoeven doen, maar ik wil wel van alles zien. Door de twee positieve ervaringen met Sawadee die super geregeld waren, en het feit dat ik op zoek was naar nieuwe vrienden, heb ik besloten om vorig jaar (2022) met een 22-35ers reis naar Mexico te gaan.  

Hoeveel 22-35ers reizen heb jij al gemaakt en wat is tot nu toe de mooiste herinnering die je hieraan over hebt gehouden? 

Ik ben tot nu toe op twee 22-35ers reizen geweest. Mexico was vorig jaar de eerste en in januari dit jaar ben ik op 22-35ers reis naar Finland geweest. De beste herinneringen aan Mexico zijn de watervallen van Roberto Barrios. Samen met een lokale jongen zijn we van diverse watervallen afgesprongen. Ook Chichén Itzá was heel bijzonder. We waren als eerste groep naar binnen, waardoor we heel veel hebben kunnen zien zonder andere toeristen. Daarnaast was het een van de mooiste plekken waar ik ooit ben geweest. Verder was het eten in Mexico heel lekker. Elke dag stond er wel wat nieuws op het menu om uit te proberen.  

Finland was één week en een stuk sportiever en intensiever. De huskysledes en de sneeuwscooters waren de hoogtepunten van deze reis. Daarnaast hadden we een hele gezellige groep. ’s Avonds gingen we na het eten in het hoofdgebouw met zijn allen nog Weerwolven of andere spelletjes spelen in een van de huizen van de groep. Na de reis heb ik nog contact gehouden met een van de jongens. Daar heb ik nog steeds contact mee en inmiddels mag ik hem mijn vriend noemen. Finland heeft voor mij dan ook een nog specialere herinnering dan Mexico. 

Welke 22-35ers reis staat nog op jouw verlanglijstje?

Komend jaar staat Madagascar op de planning, deze had ik graag met zo’n zelfde groep gemaakt. Maar qua 22-35ers reizen zou ik graag nog naar Sri Lanka en Zuid-Afrika willen gaan. Al zagen de nieuwe reizen naar Thailand, Thailand, Laos en CambodjaBrazilië en Zuidelijk Afrika er ook wel heel leuk uit.

Robin Winter (24)

Robin is als kind meerdere keren meegeweest op onze familiereizen en nu heeft ze haar eerste 22-35ers reis op de planning staan.


Robin bij de Red Sand Dunes nabij Mũi Né, tijdens haar familiereis in Vietnam (2016).

Hoeveel familiereizen heb jij als kind gemaakt en hoe kijk je hier nu op terug? 

Als dochter van een voormalig reisleidster is reizen een groot onderdeel geweest van mijn jeugd. De familiereizen die we met Sawadee gemaakt hebben gingen naar het westen van de Verenigde Staten, Cuba en Vietnam. Ik kijk hierop terug als een verrijking van mijn leven en denk nog dagelijks terug aan de reizen van toen. Juist op jonge leeftijd deelnemen aan een familiereis verbreed je horizon.  

Wat zijn jouw absolute hoogtepunten van deze familiereizen? 

Elk land is zo anders en heeft haar eigen hoogtepunten, maar het reizen met onbekenden is een unieke ervaring. Tijdens de Cuba reis heb ik een goede vriendin gemaakt die nu, bijna tien jaar later, nog steeds een goede vriendin is. 

Wat was zo mooi/fijn/leuk aan jouw familiereizen dat je besloot om zelf een 22-35ers reis te boeken? 

Ik heb zelf ondervonden dat je vrienden voor het leven kunt overhouden aan een groepsreis, en daarnaast heeft Sawadee altijd geweldige reisroutes en is alles goed georganiseerd. Ik wilde altijd al naar Marokko, en toen ik verschillende aanbieders vergeleek kwam ik wederom uit op Sawadee.

Welke 22-35ers reis ga je maken en waar kijk je het meest naar uit? 

Marokko dus in november 2023. Ik kijk enorm uit naar de dagen in de woestijn maar ook naar het leren kennen van de Marokkaanse cultuur.

Heb je naast deze 22-35ers reis nog meer 22-35ers reizen op je verlanglijstje staan?

Absoluut, ik zou de reizen naar Mexico en Peru zo willen boeken. Genoeg dromen en plannen, alles op z'n tijd!

Céline Smeets (28)

Dankzij haar avontuurlijke ouders ontdekte Céline al op jonge leeftijd hoe geweldig reizen is. Als kind ging ze maar liefst 5 keer mee op een Sawadee familiereis. Mede hierdoor is ze ook vandaag de dag nog een fervent reizigster en is ze zelfs bij Sawadee komen werken.


Céline op familiereis in Jordanië (2011) en op 22-35ers reis in Zuid-Afrika (2023).

Hoeveel familiereizen heb jij als kind gemaakt en hoe kijk je hier nu op terug? 

Ik heb in totaal 5 familiereizen gemaakt. Thailand en China met het hele gezin en Marokko, Jordanië en Turkije alleen met mijn moeder. Mijn eerste reis buiten Europa als 12-jarig meisje heeft zoveel indruk op mij gemaakt, dat ik daarna helemaal verkocht was aan het ontdekken van nieuwe culturen. Ik wist het toen al zeker: ik wil dit later voor mijn werk doen. Na deze familiereizen heb ik vaak nog lang contact gehad met mijn reisgenoten en mijn Nederlandse reisleiders van Thailand en Jordanië werken nog steeds voor Sawadee! Heel erg leuk om met hun weer terug te denken aan deze herinneringen. Ik ben mij ervan bewust hoe bijzonder het is om met je familie zulke mooie reizen te kunnen maken. Als ik dit later voor mijn kinderen ook kan doen dan twijfel ik geen moment. 

Wat zijn jouw absolute hoogtepunten van deze familiereizen? 

Vooral het samen ontdekken van nieuwe culturen met leeftijdsgenootjes. Ik was altijd na 1 dag dikke vrienden met iedereen, waarna het avontuur kon beginnen. Wij zijn vaak in de meivakantie met Sawadee op reis geweest, en omdat ik dan net jarig ben heb ik bijzondere verjaardagen mee mogen maken. Zo herinner ik een tomaat op een zoete taart in de trein in China, en hoe mijn reisleider Roy van As in Jordanië een taart mee heeft gekregen die niet is gesmolten, is mij nog steeds een raadsel. Al mijn nieuwe vrienden waren dus op mijn verjaardag, hoe leuk. Daarnaast weet ik nog heel goed de bijzondere momenten zoals slapen in de woestijn in Jordanië, dropjes geven aan de bewakers op de Chinese muur, en de hike in het noorden van Thailand. En nu ik ouder ben, waardeer ik steeds meer hoe veel quality time ik ook met mijn ouders had op deze reizen. Een unieke ervaring! 

Wat was zo mooi/fijn/leuk aan jouw familiereizen dat je besloot om zelf mee te gaan op 22-35ers reis? 

Je komt op plekken die niet in de reisgids staan vermeld, dus juist van de gebaande paden gaan vind ik ideaal. Ook de gezelligheid van de groep. Elke groep is weer anders, maar er zitten altijd mensen bij met wie je goed klikt, en omdat je samen leuke dingen meemaakt bond je snel. 

Hoeveel 22-35ers reizen heb jij al gemaakt en wat is tot nu toe de mooiste herinnering die je hieraan over hebt gehouden? 

Afgelopen maart was ik mee met de 22-35ers reis naar Zuid-Afrika. In een woord: geweldig! Het gevoel dat ik als kind had tijdens een familiereis, had ik ook weer tijdens een 22-35ers reis. Op reis met gelijkgestemden en samen op avontuur. In Zuid-Afrika sliepen we op een mooie glamping midden in het Krugerpark. Dat was al geweldig, maar bij schemering werden we weer opgehaald door de rangers met de jeeps, waarna we na een mooie safari eindigden midden in het Krugerpark voor een privédiner. Kampvuur, rangers die ons veilig hielden, heerlijke Zuid-Afrikaanse wijn en natuurlijk Braai (bbq). Als ik aan dit moment terugdenk, krijg ik weer een lach op mijn gezicht.

Welke 22-35ers reis staat nog op jouw verlanglijstje? 

Ik wil heel graag nog op de 22-35ers naar Brazilië. Bruisende steden, hemelse stranden en tropisch regenwoud. Deze bestemming stond al lang op mijn lijstje, maar nu ik met leeftijdsgenoten daar naartoe kan weet ik het zeker.