< Terug naar overzicht
Van Hanoi naar Ho Chi Minhstad: Joyce's gewonnen reis naar Vietnam

Van Hanoi naar Ho Chi Minhstad: Joyce's gewonnen reis naar Vietnam

In september 2023 kon je kans maken op onze 16-daagse groepsrondreis Vietnam én €350 Bever shoptegoed. Joyce Stekelenburg werd de gelukkige winnaar en stapte op 17 april 2024 in het vliegtuig naar Hanoi. In dit reisverhaal neemt ze je mee langs de hoogtepunten van haar reis.  

"Alle voorbereidingen zijn getroffen, de laatste aankopen zijn gedaan en we hebben ons ingelezen over de plaatsen die wij gaan bezoeken. Eindelijk is het zover en zijn wij op weg naar Schiphol. Bij onze tussenstop in Singapore hebben wij al meer dan de helft van ons reisgezelschap ontmoet. 

Hanoi

In de middag arriveren we bij het hotel in het warme Hanoi. Onze reisleider Bhin stuurt ons verschillende tips via WhatsApp over wat we kunnen doen in Hanoi. Op de eerste middag besluiten wij niet heel ver van het hotel weg te gaan en maken we een wandeling rondom het meer met de Tran Quoc Pagode, een boeddhistische tempel uit de 6e eeuw op een klein charmant eiland met vele kostbare artefacten. Na een gezellig diner met het reisgezelschap en een goede nachtrust zijn wij er helemaal klaar voor om Hanoi verder te ontdekken. Via de Quan Than Temple komen wij bij het Ho Chi Minh mausoleum, dat naast het presidentieel paleis ligt. De tuinen van het presidentieel paleis zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. In de tuin vinden wij verkoeling onder de mangobomen en brengen een bezoek aan het Ho Chi Minh’s huis op palen, de visvijver en de één pilaar pagode.

Onze volgende stop op onze wandelroute is de Tempel van Literatuur, de eerste universiteit van Vietnam gebouwd in 1070. Een oase van rust in de drukke stad van Hanoi. Gezien de warmte nemen wij onze tijd om alles te bekijken. Via Train Street lopen we verder het centrum van Hanoi in, waar we in een lokaal restaurant wat eten en verder genieten van de vele kleine straatjes met ambachten.

Hanoi

Bij het Hoan Kiem meer genieten we van het beetje wind die deze dag te bieden heeft en bezoeken we de Ngo Son tempel, die via een brug bereikbaar is. ’s Avonds zijn de tempel en de brug mooi verlicht en wordt de drukke straat rondom het meer afgesloten voor verkeer. Via de nachtmarkt zijn wij teruggelopen naar het hotel. 

Halong Bay

Vanaf Hanoi is het ongeveer 4 uur rijden naar Halong Bay, inclusief een toiletpauze bij een pottenbakkerij. Aan het begin van de middag komen we bij de haven aan, waar wij met een kleine boot naar de grotere boot worden gebracht. De traditionele houten boten met zeilen zijn vervangen voor de vele toeristische boten, maar dat doet niets af aan de prachtige omgeving van deze baai. 

Halong Bay

In de middag bezoeken wij een kalkstenen grot die behoorlijk vol is met mensen, maar zeker de moeite waard is en lekker koel is ten opzichte van de warmte buiten. Voor wie wil is er de mogelijkheid om na de grot een kajaktocht te maken. Het strandje met de uitzichttoren bezoeken wij pas de volgende ochtend om de drukte te vermijden. Zelfs om 8.00 uur ’s morgens is het al behoorlijk warm en dat maakt het een pittige klim naar het uitzichtpunt. Een frisse duik in het water is dan een zeer welkome beloning. 

Nachttrein 

Eenmaal terug in Hanoi heeft Sawadee geregeld dat we per 4 personen een hotelkamer tot onze beschikking hebben om ons op te frissen, voordat we de nachttrein ingaan. De nachttrein is voor Aziatische begrippen erg schoon en de lakenzak was ook hier niet nodig. Tip: kijk de eerste minuten na het vertrek naar buiten en je zult Train Street vanuit de trein te zien krijgen. Bhin zou ons een half uur voor aankomst wekken, maar we waren blij dat wij zelf de wekker iets eerder hadden gezet. De trein kwam namelijk 20 minuten eerder aan op ons uitstappunt en dat was toch wel even haasten om op tijd met bagage uit de trein te komen. 

Phong Nha 

In de homestay in Phong Nha kregen wij een heerlijk ontbijt. Omdat de kamers nog niet klaar waren, brachten wij eerst een bezoek aan de Paradijs grot. Een zeer grote grot, die goed toegankelijk is door de aangelegde vlonders. Ongeveer 1 km is toegankelijk voor de bezoekers en hij is zeer de moeite waard. Tijdens mijn reizen heb ik al vele grotten bezocht, maar dit is toch de mooiste tot nu toe.  

Phong Nha

Phong Nha is een klein dorpje met veel leuke restaurantjes en bezienswaardigheden in de buurt. Gezien de warmte besluiten we op onze vrije dag de Phong Nha grot te bezoeken, die je alleen met een lokaal bootje kunt bereiken. De rust die dat geeft als de motor uitgaat en de boot roeiend door de grot gaat is onbeschrijfelijk. Wie het leuk vindt krijgt de mogelijkheid om ook zelf te roeien. Ondanks dat de eigenaren van de lokale boot geen Engels spreken, doen ze er alles aan om het een en ander duidelijk te maken over de grot.  

Verder zijn er in de buurt nog Botanische tuinen, natuurgebieden waar je kunt kajakken, maar het was tijdens ons bezoek extreem warm en dus zochten wij ’s middags liever de verkoeling van het zwembad op. 

Hué 

Onderweg naar Hué wordt er een stop gemaakt bij de Vihn Moc tunnels, een tunnelcomplex waar de dorpelingen 6 jaar lang onder de grond leefden en vochten voor een onafhankelijk Vietnam. Het tunnelcomplex gaat tot 3 niveaus onder de grond en heeft vele gangen en kamertjes voor de gezinnen om te schuilen voor de bombardementen. De tunnels zijn smal en laag, alle respect voor de mensen die hier een aantal jaar onder de grond geleefd hebben. 

Hué

Onze volgende stop is de Hien Luong brug, die wij te voet overgaan. De brug verbindt Zuid- en Noord-Vietnam met elkaar. De tweedeling is ook op de brug te zien doordat het noordelijke deel blauw is en het zuidelijke deel geel. Aan de zuidelijke kant zijn de mensen druk met de geoogste rijst, deze wordt over de straat verspreid om te drogen.  

Bij aankomst in Hué heeft Bhin weer een heleboel aanbevelingen voor restaurants en dingen die te zien zijn in Hué. Donderdagochtend beginnen we met een fietstocht langs de eenden, die gebruikt worden om het onkruid tussen de rijstplanten te eten. Wij eindigen in Thanh Toan bij een lokale markt en een tegelbrug uit 1776. Iedereen die wilde kreeg de mogelijkheid om de beroemde gezouten koffie te proberen. 

Hué

Na de lunch brengen wij een bezoek aan de Keizerlijke stad, een spectaculair complex waar je uren rond kunt lopen en nog niet alles gezien kunt hebben.  

Hoi An 

We vertrekken vroeg naar Hoi An, waar we halverwege de middag aankomen. ’s Middags staat er een stadstour op het programma. Hoi An is een heel erg leuk dorpje met oude koopmanswoningen en een oude Japanse brug die helaas voor ons in de steigers staat voor renovatie. Naarmate de dag vordert wordt het steeds gezelliger met de vele lampions. Je kunt heerlijk eten in de vele restaurants langs het water of jezelf trakteren op een nieuwe outfit bij de vele kleermakers. Op de avondmarkt kun je de nodige souvenirtjes voor thuis kopen.  

Hoi An

Op onze vrije dag hebben we heerlijk door het dorpje geslenterd. Vanuit het hotel is het ook eenvoudig om een shuttlebus te nemen naar het strand voor degenen die graag een dagje aan het strand doorbrengen. Vind je het leuk om de lokale lekkernijen te proberen, dan is het zeker een aanrader om mee te gaan met de street food tour. De wandeling brengt je naar eetgelegenheden met een lokale specialiteit, die je zelf niet zo snel zou vinden of proberen. Denk aan een zwarte sesamsoep of een rijstcake met kruidige saus en gefrituurde bami. 

Ho Chi Minhstad 

Na een korte vlucht komen we aan in Ho Chi Minhstad. De stadstour doen we hier met de bus. Onze eerste stop is bij het hoofdpostkantoor, dat gebouwd is in 1861 toen Vietnam onder Frans gezag van de Unie van Indochina viel. Vanaf het plein voor het postkantoor is het gebouw te zien waar de laatste Amerikaanse helikopter Vietnam verliet na de Vietnamoorlog. Helaas voor ons staat de Vietnamese Notre Dame Kathedraal in de steigers voor renovatie. 

Ho Chi Minhstad

Onze tocht zet zich voort over het Ho Chi Minh plein, langs de Benh Nghe street food markt naar het War Remnants museum. Een bezoek aan het museum is in de reis inbegrepen en mag zeker niet ontbreken bij een bezoek aan Vietnam. Het museum geeft een indrukwekkend beeld van de ontberingen die het Vietnamese volk heeft doorstaan tijdens de Amerikaanse oorlog. Het is onbegrijpelijk welke verschikkingen mensen elkaar kunnen aandoen. 

De namiddag en avond brengen we door op de Ben Thanh markt. Het is een enorme markt gehuisvest in een koloniaal gebouw uit de Franse tijd met een opvallende klokkentoren. Ook dit is een goede plek om souvenirtjes te kopen of om een lekkere Vietnamese maaltijd te nuttigen. Eén nadeel: het gebouw is niet voorzien van airco. 

Mekong Delta 

Het is tijd om naar de Mekong Delta te gaan. Na een korte busreis stappen we over op de boot, waarmee we door de delta zullen reizen. Het is echt genieten van alle waterwegen met de huizen op palen langs de waterkant. Onderweg krijgen wij een lokaal muziekoptreden onder het genot van allerlei tropische vruchten uit de tuin van de familie. Iedereen die nog nooit jackfruit of roodappel geprobeerd hebben, kunnen deze hier proeven. Wil je iets minder exotisch fruit eten, de mango en de ananas zijn veelvuldig aanwezig. 

Mekong Delta

Na een bezoek aan een fabriek waar rijstvellen en pandan-kokossnoepjes gemaakt worden, is het tijd om over te stappen op kleine bootjes. De kleine bootjes gaan door de kleine waterwegen van de delta, waar het geluid van de krekels en vogels het enige is wat je hoort.  

We overnachten bij een Vietnamese familie thuis. De kamers zijn eenvoudig, maar allemaal voorzien van een badkamer, muskietennetten en ventilatoren. Iedereen mag helpen bij het bereiden van de echte Vietnamese maaltijd. 

De volgende dag is het weer vroeg dag en gaan we gelijk na het ontbijt richting de beroemde drijvende markt. Helaas voor ons zijn er geen bootjes met handelswaren op het moment dat wij er zijn. Binh vertelt ons dat de drijvende markt niet meer zo groot is als vroeger, de meeste handelaren hebben de bootjes ingeruild voor een plekje op de markt aan wal. 

Mekong Delta

Op onze terugweg naar Ho Chi Minhstad maken wij een stop bij de beroemde Cu Chi tunnels. De tunnels werden in 1940 al gegraven door de communistische troepen die voor onafhankelijkheid van het Franse bestuur vochten. In de jaren ’60 is het complex uitgebreid tot een stelsel met 200 km aan tunnels. Om ongewenste indringers buiten de tunnels te houden werden er verschillende boobytraps ontwikkeld. Na het bezoek aan de Cu Chi tunnels kun je jezelf heel goed verplaatsen in de angst die de Amerikaanse soldaten gehad moeten hebben. 

Ho Chi Minhstad

Eenmaal terug in Ho Chi Minhstad is onze laatste avond aangebroken. Samen met ons reisgezelschap hebben we een afscheidsdiner. De volgende dag vliegen we pas aan het einde van de dag, wat ons de gelegenheid geeft om de pagode van de Jadekeizer te bezoeken. Aan de buitenkant is de pagode bescheiden en eenvoudig over het hoofd te zien, maar van binnen is het één van de meest spectaculaire pagodes en kom je ogen tekort. De vele beelden van papier-maché en de donkere houtsnijwerken zijn erg indrukwekkend. De Jadekeizer bepaalt volgens het verhaal wie er uiteindelijk een plekje in de hemel krijgt. Het is er dan ook een komen en gaan van mensen die in de pagode komen bidden en offers komen brengen. 

Ho Chi Minhstad

Hiermee is onze reis ten einde gekomen. Het is een hele mooie reis geweest met veel ervaringen en bezienswaardigheden. Er is een goede balans tussen de reisdagen en vrije tijd om Vietnam in zijn volle glorie te ervaren. Dankjewel Sawadee voor deze mooie reis"