< Terug naar overzicht
Artis in het wild

Artis in het wild

Dieren spotten is voor veel mensen een van de hoogtepunten van de reis. Deze dieren zijn allemaal in Artis van dichtbij te bewonderen en tijdens een Sawadee-reis maak je zomaar kans ze in het echt tegen het lijf te lopen.

Dieren zijn aangepast aan hun habitat, de leefomgeving waar ze van nature in leven. Op zo'n plek gedijen ze het best en vertonen ze natuurlijk gedrag. Artis doet er daarom alles aan om de dierverblijven zo veel mogelijk te laten lijken op het leefgebied in het wild.

Gekke klimmers

Zijn naam verraadt al waar de Madagascar Gekko vandaan komt: Madagascar. Daar voelt hij zich het beste thuis in het regenwoud en op daken, muren, boomstammen en takken. In zijn verblijf in Artis zijn om die reden veel takken en begroeiingen aanwezig. Mannetjes kunnen niet samenleven, daarom leven de vrouwtjes bij elkaar en één mannetje apart. Je ziet ze in Artis regelmatig op het raam, zo kun je hun tenen met dwarslamellen goed bekijken. Daarmee kunnen ze zelfs op gladde oppervlakken uitstekend klimmen.

Lopen, rennen, klimmen en zwemmen

De Californische zeeleeuw leeft aan de Pacifische kust van Noord-Amerika en Mexico. Ze kunnen heel groot worden: mannetjes wel zo'n 240 cm lang bij een gewicht van 250 tot 340 kilo(!). Zowel in het water als op het land kan hij uitstekend uit de voeten. Lopen, rennen, klimmen en zwemmen waarbij hij wel een snelheid van 40 kilometer per uur kan halen. Voor vis, inktvis en schaaldieren mag je hem wakker maken. In Artis wonen zeeleeuwen in een groep met één man en meerdere vrouwtjes en jongen. Zeeleeuwjongen worden bijna altijd in juni geboren. Sawadee heeft onlangs de drie jaar oude en zeer nieuwsgierige Puck geadopteerd.

Knappe acrobaat

De goudwanggibbon is de kleinste mensaap maar de grootste acrobaat ter wereld. Helaas is dit aapje een bedreigde diersoort. Hij komt voor in Cambodja, Laos en Vietnam. In Artis leven de gibbons op een eiland met hoge bomen waar ze slingeren van boom tot boom. Ze leven vaak in gezinsverband (een paar met 1 à 2 jongen). Artis heeft sinds kort een gibbonpaar, dus het is heel spannend of er volgend jaar beschuit met muisjes gegeten kan worden.

Kleine knagers

De capibara, het grootste knaagdier ter wereld, komt veel voor in Zuid-Amerika. Hij leeft meestal in groepjes en altijd in de buurt van water. In Artis leeft hij op de Zuid- Amerikaanse pampa, samen met miereneters, mara's en vicuna's. Daar is ook een waterpartij, waar de capibara regelmatig een duik in neemt. Hij eet graag waterplanten, knoppen, vruchten en boombast. Hij wordt bijzonder snel "groot': een paar uur na de geboorte kan hij al rennen, zwemmen en duiken en binnen een maand graast hij al volop mee met de kudde.

Veelvraten

De zwartvoetpinguïn leeft langs de kusten van Namibië en Zuid-Afrika, in zee, op zandgronden en tussen de rotsen. Omdat hij in grote kolonies woont, heeft Artis daarom een groep van circa 150 pinguïns. Het verblijf is uitgerust met veel water en tussen de rotsen zijn plekken waar de dieren nesten kunnen bouwen. Pinguïns zijn niet kieskeurig: op het menu staan wel 25 soorten vis, 18 soorten kreeft en drie soorten inktvis. Het broedseizoen duurt tot mei, dus de eerste maanden van 2013 zullen er flink wat jongen in Artis ronddartelen.

Laat een reactie achter

 

Haal het Midden-Oosten en Noord-Afrika in huis
Samen met Sawadee!

Reizen door het Midden-Oosten en Noord-Afrika, voelt als reizen door de tijd. Ook deze week hebben wij weer leuke tips en reisverhalen voor jou geselecteerd.

Speel daarnaast deze week mee met de Midden-Oosten en Noord-Afrika quiz. Door alle vragen goed en zo snel mogelijk te beantwoorden maak jij kans op een reisspelletjespakket. Leuk voor nu thuis, maar ook straks op reis.