< Terug naar overzicht
Column: Shopping Souq

Column: Shopping Souq

Een reiziger die wil shoppen in een Arabisch land doet dit meestal in de vele eeuwenoude bazaars. Toch is een hypermoderne shopping mall ook niet altijd verkeerd. Zo kan een bezoek aan een van de nieuwe shopping malls in bijvoorbeeld de Jordaanse hoofdstad Amman erg fascinerend zijn. 

Alleen al door de afwezigheid van horden toeristen en agressieve tapijtverkopers is een anonieme stroll door de 21e eeuwse versie van de souk een verrijkende ervaring. De megawinkelcentra representeren evengoed de Jordaanse cultuur als de traditionele bazaars downtown. Sterker nog: terwijl Jeruzalem, Damascus en Cairo kunnen teren op een eeuwenoude traditie van ambachtslui die hun waren aan de man brengen in de al even oude bazaars, is Amman wat dat betreft een nakomertje. 

Hoewel mijn zoektocht naar een nieuw mobieltje die dag niet erg succesvol was, genoot ik met volle teugen van het gekrioel in Ammans grootste en modernste winkelcentrum: Mecca Mall. Alleen de naam al maakte dat ik ernaartoe wilde. Honderden winkels en tientallen cafés en restaurants liggen verspreid over dit vijf verdiepingen tellende winkelwalhalla. Een bioscoop die zeven schermen rijk is en een bowlingbaan zorgen voor extra entertainment terwijl de jongste doelgroep kan lasergamen in de adventure zone. In een bewaakte ATM-kamer staat een dozijn pinautomaten die vrijwel constant cash uitspuwen. 

Geen crisis

De wereldwijde kredietcrisis lijkt op de Jordaanse consument weinig vat te hebben. Het is vooral deze drang naar moderniteit die opvalt in de hedendaagse Jordaanse maatschappij, een drang die vaak afwezig blijkt in een aantal van haar buurlanden. Een koningshuis mag dan voor velen een voorbijgestreefd ideaal zijn, in dit land bewijst een oeroude Hashemitische familie dat ze mee kan in de 21e eeuw. Het koningshuis is in de regio zelfs de trendsetter wat betreft samenwerking met oude vijanden, conflicthantering in een explosieve streek en modernisering van het overheidsapparaat. Gematigde presidenten uit de buurlanden zien hun toenaderingspogingen tot de vijand en modernisering van hun administratie al te vaak geboycot door oude haviken in hun house of lords. Begrijp me niet verkeerd, het is niet zo dat ik nu iedereen wil aanmoedigen alleen nog maar de glitter & glamour van moderne winkelcentra op te zoeken tijdens een reis naar de Arabische wereld en de sfeervolle soeqs uit duizend-en-een-nacht links te laten liggen. Integendeel, mijn grootste wens is dat de Arabische Lente constructief mag zijn en dat de rust snel wederkeert in deze wieg van prachtige culturen. 

Ik kijk er nu al naar uit om snel weer gezellig te kuieren tussen de volgestouwde winkeltjes met geurende parfums en dito kruiden in de Soeq el Attarin in de oude stad van Jeruzalem of in de Caireense Khan el-Khalili pittige noten en zoete gebakjes te proeven. En oh, wat droom ik ervan om straks weer onbezorgd de kitscherige kostuums voor buikdanseressen te mogen bewonderen in de Al-Hamidiyya souq in Damascus. Een nieuw mobieltje koop ik een andere keer wel eens in de Antwerpse Fnac.

Laat een reactie achter

 

Webinar
Weer veilig op reis

Op woensdag 15 juli organiseert Sawadee van 19:30 tot 20:30 een webinar: Weer veilig op reis! 

Wat kun je verwachten van de webinar?

  • Informatie rondom het weer veilig op reis gaan 
  • Wat verandert er, wat blijft zoals je gewend bent? 
  • Vraag en antwoord-sessie, om al jouw vragen te stellen