Vragen over de drukte op Schiphol? Klik hier voor meer info

< Terug naar overzicht
Fietsen tijdens je vakantie op Corsica Bronvermelding: Headerfoto gemaakt door Frank Hendriks

Fietsen tijdens je vakantie op Corsica

‘Vakantie en fietsen, is dat nou een goede combinatie?’ dacht ik. En dan ook nog eens een fietsvakantie in een groep met 20 onbekende mensen. Ik was erg benieuwd hoe dat zou uitpakken. Lees mijn ervaringen van de een fietsreis in Frankrijk, op het eiland Corsica, die ik boekte bij Sawadee.

Corsica: Prachtig maar heet

De zee was blauwer dan blauw, de heuvels waren nog groen maar lang kon dat niet meer duren, de hitte was al overal. Het was 40 graden en juli moest nog beginnen. Dit was ongekend, zelfs voor de bewoners van Corsica. Zweetdruppels liepen van mijn voorhoofd en het fietsen moest nog beginnen.

We klimmen naar de kop van de Col de Punticella, een zware klim met veel haarspeldbochten. De omgeving is een lust voor het oog. Halverwege de berg komen we bij op een terrasje en krijgen we een kop net iets te sterke koffie geserveerd van een oud mank vrouwtje. Ze biedt het mooiste uitzicht ter wereld als compensatie.

Fietsen op je eigen tempo

Zwetend en slingerend komen twee reisgenoten de berg op, drie anderen hebben de koffie alweer op en vullen de bidons voor de laatste 5 kilometer. Medereizigers komen en vertrekken, ieder fietst op een eigen tempo en dat is een ruim begrip. Aan het einde van de dag komt de groep samen op de camping voor een bouillon, biertje en een heerlijke maaltijd.

Cycletours luifel en banken in Corsica

In de ochtend starten we samen. We delen ervaringen en praten met elkaar. Langzaam waaiert de groep uit elkaar en ontstaan er kleine groepjes gelijkgestemden. Iedereen creëert zijn eigen ervaringen en aan het einde van de middag geniet je van elkaars verhalen onder het genot van een goed glas wijn.

Tijdens mijn fietsreis trof ik van alles aan: de timmerman, makelaar, hovenier en advocaat. Verschillende mensen die tijdens deze reis allemaal dezelfde taal spreken. Werkeloos of workaholic, op de camping borrelen we tijdens het koken en snijden we lokale Corsicaanse groenten. Zowel stelletjes als singles, tijdens het koken komt het samen tot één geheel.

Het ritme van het eiland

Per fiets heb ik dit prachtige eiland doorkruist en het mag zich dan ook met recht het mooiste eiland van Europa noemen. Het ritme van Corsica neemt je mee, van de verlaten azuurblauwe baaien rond Porto Vecchio tot wonderlijke bergdorpjes op de Col de Verde, waar de tijd heeft stilgestaan. Op de bergkammen waar de rode wouw boven je zweeft en de warme wind je meeneemt naar een plek die je nooit weer wil verlaten.

Deze reis bevat alles wat een fietsliefhebber kan wensen. Prachtige goed uitgestippelde routes, heerlijk eten, een aantal rustdagen om bij te komen op de mooiste witte stranden van Europa en de vrijheid om de omgeving verder te verkennen als je nog niet genoeg gefietst hebt.

Praktisch informatie voor je fietsvakantie

Het was een bijzonder avontuur. In 14 dagen het eiland rond in etappes van ongeveer 75 kilometer per dag. De leeftijden van de fietsers varieerde tussen de 28 en 69 jaar. Een enigszins goede conditie voor deze reis is vereist, een topconditie zeker niet. Een racefiets is niet noodzakelijk. Echte tourfietsers komen prima weg met hun vertrouwde tweewieler. Bagage, tent en reservespullen worden verplaatst door een meereizend busje, net als een mobiele keuken en een luifel. Ideaal als je wilt fietsen maar niet na wil denken wat er allemaal achter moet blijven om je fiets niet te zwaar te maken.

Deze reis voor herhaling vatbaar? Absoluut, als ik dit eerder had geweten was ik al vaker meegegaan!

Bastiaan in Corsica