< Terug naar overzicht
Twee dagen in de Delta

Twee dagen in de Delta

Vanuit Maun worden wij opgehaald met een grote open truck. Na een kort stukje over de geasfalteerde weg stuurt de chauffeur plots naar rechts, de bush in. Wij rijden stuiterend over een hobbelige zandweg de enorme Okavango Delta in. De chauffeur lacht en zegt dat 'de Afrikaanse massage' van het huis is. Na een kwartiertje zien wij een van de grote rivieren van de delta en worden verwelkomd door de polers. De polers zijn de vaarders van de traditionele kano’s; de mokoro. 

Nijlpaarden en vogels

Wij stappen over in de mokoro’s en varen dieper de delta in. In ongeveer anderhalf uur varen wij langs nijlpaarden en vele soorten vogels naar een klein verlaten eiland. Terwijl we nog duizelen van de weidsheid van dit park halen de gidsen de spullen uit de mokoro’s en zetten het kamp op. Mijn poging om mijn eigen tent op te zetten wordt vriendelijk afgewezen. 

Dus gaan wij met een van de gidsen, genaamd Partner, een rondje om het kamp lopen. Partner komt van de Bayei stam, oorspronkelijk vanuit Angola en verwant aan de San (bosjesmannen). In het korte rondje vertelde hij over iedere plant, wortel en insect die wij tegen kwamen. En wat daarvan de geneeskrachtige werkingen waren. Eenmaal terug was het kamp opgezet en stond de bush T.V. (kampvuur) aan.

De gidsen stelden zich voor en gaven duidelijk uitleg over het programma en over de veiligheidsregels. Het kamp staat midden in de bush en het is niet ongewoon dat 's nachts olifanten, nijlpaarden of andere vriendelijke dieren komen buurten.

Een jonge David Livingstone

In de namiddag werden wij in groepen van 5 reizigers gesplitst en gingen we met 2 gidsen per groep op pad voor de eerste game walk. Iedere groep ging zijn eigen kant op en in no time voelde ik me een jonge David Livingstone op avontuur in het echte Afrika. Tijdens de wandeling rent er een enorme kudde wildebeesten en zebra’s langs ons. Onze gids Leo legt uit dat de dieren een symbiotische relatie hebben, omdat beide soorten andere grassen eten. En terwijl wildebeesten een goede neus hebben, hebben de zebra’s betere ogen. Net voor de snelle zonsondergang komen wij terug bij het kamp en wordt tijdens de maaltijd de verschillende ervaringen en foto’s gedeeld.

Samen met de zon op

De volgende ochtend staan wij in het donker op en na een kop thee en wat fruit gaan wij tegelijk met de zon er op uit. Leo leidt ons weer door het uitgestrekte landschap van dit gedeelte van Botswana met dorre gouden grassen die hier en daar worden onderbroken door een bosje bomen of een kronkelende rivier. Tijdens de game walk zien wij naast de kuddes wildebeesten en zebra’s (nu al oud nieuws), een eenzame buffel, een kudde giraffen, apen en vele vogels. Als wij in het kamp arriveren, staat er een warme brunch op ons te wachten. 

In de middag stap ik samen met mijn nieuwe vriend Leo de mokoro in en krijg een 'Polingles'. Nadat de eerste meters goed gaan raakte ik al snel een gezonken boomstronk en viel van de wiebelige kano. Gelukkig werd ik door de hard lachende gids de kano weer in geholpen.

In de avond zitten de reizigers en de gidsen met z’n allen rond het kampvuur, wanneer de locals beginnen te zingen. Het ene nummer groeit uit tot een van de meest indrukwekkende optredens die ik heb mogen meemaken. De nachtelijke jungle geluiden, het knetterende kampvuur en de lokale muziek is onvergetelijk. 

De volgende ochtend breken wij het kamp op en varen wij met de mokoro’s, die ik niet meer mag besturen, terug naar de beschaving en laten de Okavango Delta achter ons.

Laat een reactie achter