< Terug naar overzicht
Vijf weken fietsen in Nieuw-Zeeland

Vijf weken fietsen in Nieuw-Zeeland

Peter Albeda maakt tijdens de fietsreis in Nieuw-Zeeland kennis met dit prachtige land en wil zijn bijzondere ervaring graag met iedereen delen! 


Nadat ik de verhalen van een collega had gehoord - de blog gelezen had over haar fietstocht in Nieuw Zeeland - was ik verkocht en vastbesloten te gaan. Een half jaar later, in mei 2016 ontdekte ik dat Sawadee een georganiseerde reis aanbod in de juiste periode; fietsen zonder bagage, met verzorgde maaltijden, in een groep... perfect! Twee maanden voor vertrek hoorden we dat de reis doorging en in januari zat ik met vijf andere fiets-enthousiasten in het vliegtuig, met in het ruim mijn hybride fiets. 

Fietsen in Nieuw-Zeeland

In Christchurch werden we van het vliegveld afgehaald door reisleider/chauffeur Ad. Eenmaal aangekomen op de camping werden we door onze kokkin Ingeborg welkom geheten met een verrukkelijke Nieuw-Zeelandse taart. Knap hoor, hoe Ingeborg iedere dag weer met beperkte middelen een topmaaltijd wist te bereiden. Na een dag acclimatiseren en een mooie fietstoer rond Christchurch, begon de tocht van bijna vijf weken over het zuidereiland. De eerste van eenentwintig etappes was vlak, meestal met wind mee en had gemakkelijk moeten zijn, maar bleek achteraf door de tegenwind de zwaarste van alle etappes. Maar ik vond het geweldig dat de tocht was begonnen! Ik besloot de anderen te laten gaan, mijn eigen tempo te kiezen, ervan te genieten en zoveel mogelijk foto’s te maken. Geen enkele etappe bleek gelukkig te zwaar, ik heb ze allemaal probleemloos uit weten te rijden.

Weg door de bergen, Nieuw-Zeeland

Een van de mooiste etappes was de tocht van de Alpen naar de westkust via de Haastpas. Een prachtige route met brede valleien, weidse vergezichten, een brede rivier met watervallen en opstuivend zand dat als een mist boven de rivier leek te hangen. We hadden die dag ook geluk dat het geweldig weer was. Andere highlights waren o.a. de gletsjers, Queenstown, de vele prachtige wandeltracks die we onderweg en op de rustdagen deden, de geweldige uitzichten langs de westkust, de zeehondjes in Westport, het prachtige Abel Tasman Nationale Park, Picton en de laatste etappe over een mountainbike-pad van Saint Arnoud naar Murchinson. Stuk voor stuk geweldige ervaringen! Ook de schitterende sterrenhemel, die ik ’s nachts regelmatig zag (en helaas niet kon fotograferen), blijft me voor altijd bij.

Uitzicht, Nieuw-Zeeland

In totaal fietsten we 2000 kilometer, waarvan slechts tweeënhalve dag in de regen en hadden we in totaal drie lekke banden. Ik merk aan mezelf dat ik nog maanden na de tocht het grote aantal indrukken aan het verwerken ben. Geholpen door de blog (die ik elke dag trouw schreef), de filmpjes en de vele foto’s (gebundeld in een mooi fotoalbum) blijven veel details van deze bijzondere reis bewaard!