< Terug naar overzicht
De wondere wereld van koffie

De wondere wereld van koffie

Koffie wordt –evenals thee- in veel culturen genuttigd en is een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld. Op onze reizen bezoeken we de koffieboeren en hun plantages, leren we meer over koffieprojecten, wonen we koffieceremonies bij en drinken veel verschillende soorten koffie. In navolging op ons eerder verschenen blog: De wondere wereld van thee, hebben we ditmaal alles rondom koffie voor je in de schijnwerpers geplaatst! 

1. Oorsprong in Afrika 

Koffie is inmiddels wereldwijd bekend en op elke hoek van de straat vind je wel een tentje waar ze koffie uitserveren. Maar waar komt het nou vandaan? Over de ontdekking van de koffieplant Coffea en later als drankje in haar huidige vorm bestaan verschillende legenden. Maar Ethiopië wordt gezien als het geboorteland van koffie. Volgens de overleveringen werd de koffie voor het eerst ontdekt in de voormalige Kaffa regio. Tijdens onze rondreis door Tanzania bezoeken we het project in Moshi waar lokale koffieboeren ons een rondleiding door hun koffievelden geven en ons alles vertellen over koffie. De meeste soorten als Coffea robusta komen van nature voor in tropisch Afrika, op Madagascar en andere eilanden in de Indische Oceaan. 



2. Van de bakermat naar het Midden-Oosten

De Arabieren die Ethiopië bezochten, merkten het drankje op en brachten de koffieplanten mee terug naar Jemen om zelf de koffieteelt in gang te zetten. Hier ontstond één van de bekendste soorten de Coffea arabica. Vanuit Mokka (Mocha), de havenstad van Jemen en destijds een van de drukste ter wereld, begon de wereldwijde distributie van koffie. De koffiesoort Mokka is naar deze stad vernoemd. De ietwat bittere en stimulerende drank werd razendsnel populair in de omliggende islamitische landen. In Oman en Dubai reizen we langs een traditionele bedoeïenfamilie in de woestijn waar we een kopje kahwa drinken.



3. Bruingoud uit Indonesië

Een kwart van de wereldproductie aan koffie komt uit Aziatische landen, waaronder Vietnam en Indonesië. De Nederlanders hebben in de 17de eeuw koffieplantages geïntroduceerd op Indonesië. Indonesische koffie is geliefd om zijn typerende aarde-achtige, kruidige smaak. Vandaag de dag is het eiland Java een van de grootste koffieproducenten van Indonesië. Maar ook van Sumatra komen ’s werelds beroemdste koffies van hoge kwaliteit.



4. El café de Latijns-Amerika

In veel Latijns-Amerikaanse landen wordt koffie verbouwd. Als de geografische/wereldkaart voor je ligt kun je een hele lijn trekken van noord naar zuid qua landen die koffie produceren. Om te beginnen in Midden-Amerika; Guatemala, Nicaragua en Panama produceren dankzij hun microklimaten een enorme koffiediversiteit. Mexico staat bekend om zijn milieuvriendelijke koffieteelt. We reizen door naar Zuid-Amerika, waar nog meer koffie wordt geproduceerd in onder andere Brazilië, Peru en Colombia. Op onze rondreis door Colombia reizen we naar de koffiestreek Armenia. Hier overnachten we in een finca. In de omgeving zijn verschillende koffieboerderijen waar we het volledige koffieproces kunnen bekijken.



5. Westerse favorieten

Zoals je wellicht hebt gemerkt verbindt koffie de hele wereld met elkaar. In veel landen rondom de evenaar wordt het geproduceerd. Zo zijn er ook tal van manieren om dit donkerbruine drankje te consumeren. De bekendste variaties in westerse landen zijn toch wel: de Italiaanse espresso, latte macchiato, cappuccino, mokka, koffie verkeerd, ijskoffie en voor de koudere dagen een Irish coffee. Wat is jouw favoriet?

Laat een reactie achter

 

Reisinspiratie nodig?

Kom langs op een van onze events: 

  • 15 september: Inspiratiedag, Sawadee kantoor, Amsterdam
  • 28 september: Indonesië & Peru presentatie, Sawadee kantoor Amsterdam
  • 12 oktober: Inspiratiedag, Schouwburg Odeon, Zwolle
  • 24 november: Reisevent, DeFabrique, Utrecht

Meld je gratis & vrijblijvend aan.