< Terug naar overzicht
De 5 handigste gratis apps voor op reis

De 5 handigste gratis apps voor op reis

Ken je dat? Je reist al een tijdje, en komt er dan achter dat er een handige app bestaat die je een hoop geld of moeite bespaard zou hebben. Je kunt dan nog tot in de puntjes zijn voorbereid, maar sommige behoeftes en gemakken worden pas duidelijk tijdens je reis. Ik help je een beetje op weg! De volgende reis-apps hebben mijn reis (door Azië) een stuk soepeler en prettiger gemaakt.

1. Maps.me - locatie & route 

De type kaart-in-hand toerist is verleden tijd met deze app. Via GPS laat Maps.me je altijd exact op de kaart zien waar je bent. Op de kaart vind je ook allerlei hotels, restaurants en attracties. Klik je er één aan vind je handige informatie zoals beoordelingen of een prijsindicatie. Je gebruikt Maps.me ook als je een locatie wilt onthouden; deze ‘pin’ je dan vast op de kaart. Mijn kaarten zitten meestal vol-gepind met leuke barretjes en winkeltjes die ik onderweg tegen ben gekomen. Wil ik later terug naar die locatie, zet ik gewoon de routeplanner aan! Behalve locatie-herkenning fungeert de app namelijk ook als navigatie. Routes kunnen worden aangegeven per voet, fiets of zelfs auto. De app is overzichtelijk, praktisch en zeer compleet. Good-to-know: Je kunt ook offline gebruik maken van de app. Als je geen internet hebt, dan download je de kaart van een stad of bestemming van te voren.

2. Polarsteps - digitaal reisdagboek  

Ik ben dol op schrijven, vooral het delen van reisavonturen met familie en vrienden. Het schrijven in combinatie met de goede software van Polarsteps, maakt mij groot fan van de app. Je gebruikt Polarsteps namelijk als digitaal dagboek, waarbij je via GPS wordt gevolgd. Op een kaart zien familie/vrienden precies welke route je aflegt. Tijdens je reis voeg je ‘steps’ toe: dit in de vorm van reisverslagen met reisfoto’s. De GPS koppelt deze automatisch aan je huidige locatie. De mensen thuis krijgen keurig een melding wanneer jij weer een nieuwe step hebt toegevoegd; zo blijven ze altijd op de hoogte. Good-to-know: Polarsteps werkt ook goed op je laptop. Vooral als je wat lang van stof bent in je reisverslagen, typt dat makkelijker weg ;-). 

3. Google translate - altijd & overal vertalen

De meeste mensen kennen Google Translate, maar wist je dat je deze functie ook offline kunt gebruiken? Met de app kun je een aantal talen downloaden die je offline wilt gebruiken. Er zijn nog steeds afgelegen plekken waar de lokale bevolking nauwelijks Engels spreekt. Als je er dan met het betere handen- en voetenwerk ook niet meer uitkomt, komt deze vertaal-app goed van pas! Good-to-know: ook vreemde tekens (Chinees, Japans) kun je vertalen. Waar je normaal je vertaaltekst invult, klik je nu op ‘camera’. Je camera scant de tekens en je ziet de vertaling op je beeldscherm staan. Toch handig als je vegetarisch bent en achter een Chinese menukaart zit. 


4. VPN app - blokkades op websites omzeilen

Deze app zul je niet in alle landen gebruiken. Toch ben je in Japan of Indonesië blij dat je het bestaan ervan kent. Hier worden bijvoorbeeld (westerse) websites en apps geblokkeerd. Er is een manier om de blokkade te omzeilen. Ik zal niet teveel op de techniek ervan ingaan, want daar heb ik weinig verstand van. Met de VPN app kun je via een andere ‘server’ internetten. Waar je dit normaal met de lokale doet (met blokkade), kun je dit nu doen via een server uit bijvoorbeeld Singapore of Maleisië (zonder blokkade). Zo kun je toch in contact blijven met het thuisfront. Good-to-know: er zijn verschillende VPN apps. Als je in je App Store zoekt op VPN zie je gelijk welke ervan gratis zijn en welke beoordelingen de app heeft. Veel VPN apps zijn gratis voor een maand, of hebben een maximum aan te streamen MB’s per maand. Windscribe is een aanbeveling voor Indonesië (10 GB per maand) en is ook te downloaden op je laptop.

5. Grab - goedkope taxi’s in Azië 

Grab is dé uitkomst op de dure taxiritten waarbij je je na afdingen tóch nog afgezet voelt. Het lijkt op de Uber die we in Nederland kennen. Via de app bestel je namelijk een taxi voor een vaste (betaalbare) prijs. Grab herkent je locatie via GPS. Vind de locatie waar je heen wilt, Grab zoekt de dichtstbijzijnde chauffeur en berekent de bijbehorende prijs. Als je akkoord gaat met de prijs die wordt gegeven (en voor de mannen: de type auto), hoef je alleen nog maar te wachten tot de taxichauffeur voor je neus staat. En dat duurt meestal nog geen 2 minuten!  Op de Grab app zie je tijdens het wachten een kaart waarop je de chauffeur ziet bewegen, en een kentekennummer. Mocht er nou toch nog onduidelijkheid zijn, kun je de chauffeur zelfs bellen of een bericht sturen. Nog een handigheidje: de berichten worden automatisch vertaald!  Good-to-know: Grab is al actief in veel Aziatische landen; zoals Singapore, Maleisië, Indonesië, Thailand, Vietnam, Filipijnen, Myanmar en Cambodja. Op sommige vliegvelden is Grab verboden; geen Grabje. Loop naar een locatie buiten het vliegveld en bestel alsnog een Grab.

Ik heb de app’s veel gebruikt op reis en gun iedereen het gemak ervan. Heb jij nog tips voor handige reis-apps? Laat het zeker weten!Laat een reactie achter

 

Waar kan ik naar toe?
Gele, veilige reisbestemmingen

Wil jij graag een reis maken naar een veilige regio en verzekerd zijn van flexibele boekings-en annuleringsvoorwaarden

Bekijk onze reizen naar bestemmingen die door het Ministerie van Buitenlandse Zaken (MinBuZa) zijn aangemerkt als geel gebied. Daarmee zijn ze dus veilig bereisbaar.