Hoogtepunten van Bejiing die je gezien moet hebben | Reisblog
< Terug naar overzicht
Beijing: 5 hoogtepunten die je niet mag missen!

Beijing: 5 hoogtepunten die je niet mag missen!

Beijing kent een boeiende mix van moderne en traditionele architectuur. Deze miljoenenstad heeft zo veel te bieden, dat het kan voorkomen dat je niet weet waar je moet beginnen. Zorg er in ieder geval voor dat je deze 5 plekken tijdens je verblijf in Beijing niet mist!

Chinese muur

De Chinese muur is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van China. Deze toeristische trekpleister wordt daarom vaak bezocht; soms wel door duizenden mensen per dag. Sinds 1987 staat de Chinese Muur op de UNESCO lijst van werelderfgoed en behoort deze tot één van de zeven wereldwonderen. De 6000 km lange verdedigingswal loopt door het ruige en steile landschap van Jiayuguan tot aan de zee bij Shanaiguan. Omdat de muur al eeuwenoud is zijn niet alle delen nog in goede staat. Bezoek daarom het gedeelte in Badaling -waar de muur gerestaureerd is- en nog het meest op de oorspronkelijke muur lijkt.

Chinese Muur, China

Verboden Stad

Niet de Chinese Muur maar de Verboden Stad is voor veel Chinezen de meest indrukwekkende bezienswaardigheid van het land. Begin 15e werd de Verboden Stad gebouwd die door niemand anders dan ambtenaren, bewakers, dienaren en edelen bezocht mocht worden. Achter de gigantische toegangspoorten en hoge muren regeerden keizers eeuwenlang hun rijk. Tegenwoordig zijn de paleizen toegankelijk voor het publiek. Houd er wel rekening mee dat het onmogelijk is om alles in 1 dag te zien; het gigantische paleiscomplex bestaat namelijk uit 980 gebouwen. Welke zeer de moeite waard zijn? In ieder geval de cultuurhal, de poort van de opperste vrede, de hal van het ontwikkelen van de geest en de keizerlijke tuin.

Verboden Stad, China

Tempel van de Hemel

Vijf kilometer van de Verboden Stad bevindt zich de Tempel van de Hemel. Deze wordt gezien als een van de grootste en mooiste tempels van Beijing en misschien wel van heel China. De keizers kwamen hier om te ‘’bemiddelen’’ tussen hemel en aarde. Zij geloofden er in dat offers aan de goden zouden leiden tot een goede oogst. Deze heilige plek staat ook bekend om de bouwstijl daterend uit de Ming dynastie. Deze is te herkennen aan de verschillende pagodes versierd met rode muren, blauwe daken en de gouden versieringen.

Tempel van de Hemel, China

Zomerpaleis

Voor wie de drukte van Beijing wil ontvluchten, is het Zomerpaleis een goede optie. Dit is een prachtige plek om tot rust te komen. Vroeger werd het paleis gebruikt door de Chinese keizer, die hiernaartoe kwam om de warmte in de zomer te ontvluchten. Het Zomerpaleis werd gebouwd in 1750, waarna het door vernietigingen in 1886 weer is herbouwd. Het complex is ongeveer 3 km2 groot en omringd door een adembenemend landschap. De plekjes die zeker aan te raden zijn: het Kunming-meer, de 17-bogen brug, de Toren van de Boeddhistische Wierook en Suzhou straat. Ook erg bijzonder is de overdekte galerij met schilderijen van Chinese legendes. In eerste instantie werden deze overgeschilderd om de originele schilderijen zo goed mogelijk te kunnen behouden. Gelukkig is er een methode ontwikkeld waarmee de verf kan worden verwijderd zonder de originele kunstwerken te beschadigen. 

Zomerpaleis, China

Nationale Stadion Beijing

Echte sportliefhebbers zullen dit stadion waarschijnlijk nog wel kennen. Het nationale stadion van Beijing is vooral bekend van de Olympische Spelen in 2008. In het stadion konden destijds 100.000 personen, maar tegenwoordig is dat teruggedrongen naar ongeveer 80.000. Ondanks het feit dat het voormalig Olympische Stadion amper gebruikt wordt, is het leuk om deze plek te bezoeken. Het nationale stadion is immers een bijzonder stukje moderne architectuur geïnspireerd op de culinaire traditie van China. Het gebouw wordt door zijn uiterlijk ook wel het vogelnest genoemd; dit is een typisch Chinees gerecht.

Nationale Stadion, Beijing