< Terug naar overzicht
Reisgeheugen

Reisgeheugen

Je hebt een mooie Sawadee-reis gemaakt, je foto’s daarvan staan in een fraai fotoboek en daarmee kun je reiservaringen met anderen delen. Enkele jaren later heeft dat fotoboek nog steeds die fraaie prenten. Maar het verhaal dat daarbij hoort is voor een deel weg. En dat zal nog meer verdwijnen…. Je fotoboek wordt in de loop van de tijd “doofstom”…. Om dit te voorkomen is het handig om je reisgeheugen op papier te zetten en dat in een envelop achterin je fotoboek te plakken. 

Tijdens de reis

Foto's maken natuurlijk, maar ook dagelijks notities maken over je belevenissen en ervaringen.  Hoeft geen verhaal te zijn, losse notities zijn prima en die schrijf je dagelijks in een simpel schriftje, je reisdagboekje. Hoe meer notities, hoe beter. Stickers, flyers, folders en andere papieren informatie van de streek die je bereist, verzamel je onderweg in een grote envelop.  

Thuis 

Maak eerst het fotoboek (vergeet daarin de paginanummers niet)! En als je dat prentenboek ontvangen hebt, dan komt het echte werk.  

  1. Maak een beschrijving van iedere pagina in je fotoboek. Noem daarin de datum en de plaats waar die foto gemaakt is en beschrijf verder wat er op die foto te zien is. Noem namen, van plaatsen, mensen, dieren, planten, beschrijf voorvallen, gebeurtenissen etc.! Deze info staat allemaal in je dagboeknotities en is voor een deel ook nog te vinden in je envelop met flyers, folders etc.  Deze lijst  met beschrijvingen van foto’s vormt je reisgeheugen, hoe gedetailleerder, hoe beter.  
  2. Als je daar de tijd en een beetje talent voor hebt, schrijf een apart reisverhaal (al dan niet geïllustreerd met enkele prentjes, tekeningen). Daarin verwijs je natuurlijk ook naar je foto’s. 
  3. Maak een pagina met namen, adressen, telefoonnummers, data, routebeschrijvingen, vakantie-uitgaven, enz. Mocht je later nog eens terug willen, heb je hier de meeste relevante informatie onder handbereik.
  4. Print alles dubbelzijdig uit, sla er een nietje door, vouw het pakketje dubbel en schuif het in een A5-envelop. En die plak je in je fotoboek op de achterkaft. En daar zit je reisgeheugen. 
  5. Luxe versie. Een laserprinter met een duplexmode heeft de mogelijkheid om 2 pagina’s per vel dubbelzijdig af te drukken. Dat worden zo 4 pagina’s per vel. Pas zo nodig de lettergrootte aan, zodat de tekst makkelijk leesbaar blijft. Vouw het pakje prints dubbel, sla een nietje door de vouw en je hebt een A5-boekje, waarin alle pagina’s op volgorde staan. En dit kan zo in de envelop achter in je fotoboek.  

Tenslotte...

Zo’n reisgeheugen maken kost wel de nodige uurtjes, leuke uurtjes. Maar je beleeft je Sawadee-reis weer helemaal opnieuw. En als je dit vakantieboek over x jaar weer opent, kan je deze reis thuis met je reisgeheugen onder handbereik weer helemaal opnieuw maken….

Tip!

Mocht die envelop achter in je fotoboek een ‘beetje dik’ uitvallen, maak een paar extra pagina’s en snij die ‘dubbele’ pagina’s er langs de ingeplakte envelop weer uit. Nu kan je fotoalbum met reisgeheugen weer passend dicht. 

Laat een reactie achter