< Terug naar overzicht
Tips voor de beste foto's

Tips voor de beste foto's

Wie op reis gaat wil dit meestal vastleggen door middel van mooie foto's. Een rondreis is vaak iets om trots op te zijn, wat je wil delen met familie en vrienden. Om mooi te fotograferen is niet heel veel nodig behalve een camera, wat lef en een open blik.

Sawadee heeft een aantal tips voor de beste foto's op papier gezet:

1. Reis niet te zwaar

Fotografieliefhebbers hebben nogal de neiging voor elke situatie een lens mee te hebben of zelfs een statief. Maar als je op reis gaat en je ploegt door de jungle is dit niet erg praktisch en kan het het fotograferen juist in de weg staan. Kies dus van te voren het geschikte materiaal en ga lekker aan de slag met wat je mee hebt.

2. Houd een open blik

Kijk niet alleen maar door je lens gedurende je reis. Er zijn zo veel mooie dingen te zien en juist op onverwachte momenten kan je die perfecte foto schieten. Kijk dus goed om je heen!

3. Maak contact met mensen

Afhankelijk van de bestemming kan je van te voren onderzoek doen naar het nemen van foto’s van locals. In sommige landen is het geen probleem en in andere landen is het echt not-done om zomaar een foto van iemand te schieten. Het is dus beleefder om het van te voren te vragen maar soms is een situatie zo bijzonder dat het veel natuurlijker is om direct een foto te schieten. Schat per situatie in of iets toepasselijk is of niet. Want hoe mooi is een portret van iemand in zijn eigen omgeving met een natuurlijke blik!

4. Bekijk je onderwerp

Let op details, op mensen, op landschappen en dieren. Probeer je niet teveel te focussen op de techniek van de camera. Zelfs met een telefoon kan je tegenwoordig de mooiste foto’s maken. Als je maar let op je onderwerp, de positie, het gevoel.

5. Belichting

Dit is één van de belangrijkste aspecten van een foto. Je wilt tenslotte geen te donkere of te lichte foto. In een later stadium zijn foto’s natuurlijk nog aan te passen in een programma maar vaak is het toch wel fijn als de belichting enigszins goed is. Oefen van te voren met verschillende weersomstandigheden en focuspunten.

6. Compositie

Bij het fotograferen van stilstaande objecten is compositie erg belangrijk. Je maakt niet alleen een foto van wat je ziet maar probeert ook andere standpunten en kijkt of je het spannender kan maken door wat te schuiven met de voorwerpen of jezelf. Zo kan een tafel met eten er opeens veel leuker uitzien!

7. De vertellende foto

Wat foto’s bijzonder maakt is vaak het verhaal erachter. Zo kan alleen een landschap soms saai ogen maar wanneer je een klein detail erop laat zien, zoals een huisje in de verte, een wandelend persoon of wegvliegende vogels dan wordt je foto opeens meer dan een platte afbeelding. Er leeft iets, er is iets aan de hand. Het is leuk om hiermee te spelen.

8. Ervaar je reis!

Fotograferen kan een hele leuke hobby zijn en sommige mensen zijn er bijzonder goed in. Vergeet alleen niet ook te genieten van je reis! Een verre reis waar je zo lang naar uitkeek moet je soms ook gewoon ervaren, zonder constant een camera in de aanslag. Geniet!

Laat een reactie achter

 

Haal het Midden-Oosten en Noord-Afrika in huis
Samen met Sawadee!

Reizen door het Midden-Oosten en Noord-Afrika, voelt als reizen door de tijd. Ook deze week hebben wij weer leuke tips en reisverhalen voor jou geselecteerd.

Speel daarnaast deze week mee met de Midden-Oosten en Noord-Afrika quiz. Door alle vragen goed en zo snel mogelijk te beantwoorden maak jij kans op een reisspelletjespakket. Leuk voor nu thuis, maar ook straks op reis.