< Terug naar overzicht
Eind september: start van de Muharram in Iran

Eind september: start van de Muharram in Iran

Eind deze maand, 21 september om precies te zijn, begint de Muharram in Iran; dit is de eerste maand van de islamitische kalender. Het is een van de vier heilige maanden van het jaar en dus absoluut een big deal. Met name de zogenoemde ‘tiende dag’ heeft door de jaren heen ook in de westerse wereld veel bekendheid gekregen; deze rouwdag staat volledig in het teken van Hoessein, beter bekend als de kleinzoon van profeet Mohammed.

Start van de Muharram

De Muharram is een officiële rouwmaand en daarom wordt er door veel islamieten gevast; sommigen doen dit de hele maand door, anderen alleen op de tiende dag – beter bekend als ‘Ashura’. Gedurende deze tiende dag wordt de kleinzoon van boodschapper en profeet Mohammed herdacht, hij werd op de 10e Muharram in 680 na Christus samen met 72 anderen door een groot leger om het leven gebracht.

Ashura: de belangrijke ‘tiende dag’

De tiende van Muharram, Ashura, is voor buitenstaanders een vaak lastig te begrijpen dag; aan de ene kant vieren de islamieten het nieuwe jaar en kijkt men met een positief gevoel naar de toekomst, aan de andere kant start voor veel van hen vandaag het vasten en wordt er gerouwd om het verlies van de kleinzoon van Mohammed. Interessant om te weten is dat de islamieten op Ashura diverse rituelen uitvoeren; zo moet iedereen die ochtend een bad nemen, worden er vreugdevuren ontstoken en is ook het afsteken van vuurwerk de normaalste gang van zaken. Voor reizigers is dit absoluut een unieke en onvergetelijke dag. Let op: het wordt aangeraden om tijdens Ashura donkere kleding te dragen uit respect voor de rouwperiode en de verschillende festiviteiten.

De islamitische kalender

De islamitische kalender is een zogenoemde maankalender; dit is de oudste kalender die bestaat. De kalender is gebaseerd op de cyclus van de schijngestalten van de maan. Een nieuwe maand start op de dag dat de ‘nieuwe maan’ zichtbaar wordt; wanneer de maan precies tussen de aarde en zon staat is dit het geval, op dat moment is alleen de schaduwkant van de maan waarneembaar.

Iran van toen naar nu

Het west-Aziatische land Iran grenst aan (onder andere) Irak, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan en kent een bijzonder lange geschiedenis die start in de zesde eeuw voor Christus. Het westen van Iran staat al lange tijd bekend als één van de gebieden waar de landbouw is ontstaan. En wist je dat wij het land tot voor kort ‘Perzië’ noemden? Pas in 1935, toen door de toenmalige koning gevraagd werd of het land wereldwijd ‘Iran’ genoemd kon worden, is dit aangepast. Tegenwoordig staat Iran bekend als een mysterieus land waar enorm veel te ontdekken is. Méér dan ‘alleen’ de rituelen tijdens Ashura. Dit is voor veel avonturiers dan ook reden genoeg voor een bezoek. Van sfeervolle, middeleeuwse steden tot de vele overblijfselen van het oude Perzische rijk; er is van alles te zien.
Laat een reactie achter

Reacties

  • Therese Pannier

    16-09-2017

    DOEN!!! onvoorstelbaar mooi én van (zeer) klein tot(zeer) groot buitengewoon vriendelijk.

 

KLM Werelddeal Weken
Profiteer t/m 31 januari

De KLM Werelddeal Weken zijn er weer! Dat betekent wereldkortingen op diverse Sawadee reizen. Jouw korting tijdens de Werelddeal Weken kan dus oplopen tot maar liefst € 200!