< Terug naar overzicht
Culinair Indonesië

Culinair Indonesië

Denk aan de Indonesische keuken en waan je op een van de prachtige eilanden die dit land rijk is. Indonesië bestaat uit meer dan 13 duizend eilanden waarvan er 6000 bewoond zijn. Veel eilanden kennen hun eigen recepten en hebben in de keuken hun eigen karakter. Het gebruik van kruiden kan ook verschillend zijn. Zo zijn gerechten op Sumatra vaak pittiger dan op Java en op Oost-Java juist weer zoeter. De Indonesische keuken kent veel invloeden de Chinese, Arabische, Indiase en ook Nederlandse keuken. 

Kruiden

Indonesische gerechten zitten vaak boordevol overheerlijke kruiden. Denk aan gemberwortel, laos, komijn, kentjoer, koenjit, ketoembar en sereh. Diverse bladeren en een mix van uien, knoflook, sambal of lomboks. Ook wordt er vaak santen (kokosmelk) aan gerechten toegevoegd voor een zachte smaak. Naast de maaltijd wordt vaak kroepoek, atjar en sambal geserveerd.

Lekker recept: Daging opor (rundvleeslapjes met ananas)
Vleesgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten + 3 uur sudderen

2 uien
3 teentjes knoflook, in stukjes
1 theelepel ketoembar
½ theelepel trassie
500 g doorregen runderlappen (sucadelappen)
1 theelepel zout
50 g santen, geraspt
500 ml bouillon
½ verse ananas
1 eetlepel azijn

Bereiding:

Maal de ui en knoflook met ketoembar, laos en trassie in een vijzel. Bestrooi het vlees met het zout. Verhit de olie in een pan en bak de runderlappen snel bruin. Haal ze uit de pan en bak de kruidenpasta in dezelfde pan glazig. Schenk de bouillon erbij en strooi de santen in de pan. Leg de vleeslapjes terug in de pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat het vlees tweeënhalf uur zachtjes sudderen. Snijd de ananas in blokjes en schep ze in de pan, met de azijn, laat alles nog 30 minuten sudderen. Lekker met witte rijst.

Voor meer lekkere Indonesische recepten: Boekoe Kita, Mirjam van der Rijst & Harold Pereira

Wie graag afreist naar het mooie Indonesië om te genieten van de overheerlijke keuken kan ons aanbod bekijken.

Laat een reactie achter