< Terug naar overzicht
FAQ: hoe kom ik in contact met de lokale bevolking?

FAQ: hoe kom ik in contact met de lokale bevolking?Alles te weten komen over de lokale bevolking, hun leven en hoe ze tegen ons, ‘de westerse toerist’, aankijken? Dat is wat een gesprek met ‘de locals’ je kan bieden. Niet gek dus dat veel reizigers heel graag in contact komen met de bewoners van het betreffende land. Hoewel dit niet altijd even makkelijk is, zijn er zeker dingen die je kunt doen waardoor je je kans op interactie vergroot.
Tips van Sawadee

  • Neem je fotocamera mee! Veel locals vinden zo’n gadget zeer interessant en nemen maar wat graag een foto. Check echter wel of ze dit oké vinden, in sommige culturen wordt fotograferen van mensen namelijk niet op prijs gesteld.
  • Homestays: in sommige landen is het mogelijk om bij de lokale bevolking thuis te slapen. Een betere manier om met hen in contact te komen is er niet.
  • Heb aandacht voor de kinderen. Hoe je het ook wendt of keert, kinderen zijn vaak een stuk makkelijker in de omgang. Zij zijn erg nieuwsgierig; willen vaak alles over jou weten en zijn altijd in voor een potje voetbal!
  • Kies voor een lokale gids. Zij kunnen je ongetwijfeld het meeste vertellen over hun eigen cultuur.
  • Verdiep je van tevoren in de taal; al ken je maar een paar woordjes, het wordt zeker gewaardeerd als je groet met bijvoorbeeld Sawaddie ka (Thais), Salaam maaleekum (Gambiaans) of Hola (Spaans).Koken met de locals

Een smaakvolle tip die we je kunnen geven, is: koken! Ieder land heeft een eigen keuken met speciale gerechten, waar men je maar wat graag meer over vertelt. Samen koken is dan ook een perfecte manier om een gesprek aan te knopen. Erg leuk is het om een lokale kookworkshop of een etentje bij een inwoner thuis te reserveren. Vergeet je de vaat niet?


Kerkdiensten bijwonen

Hoe gek het misschien ook klinkt; in veel landen buiten Europa is het bijwonen van een religieuze bijeenkomst, denk bijvoorbeeld aan een doopceremonie, huwelijk of zelfs aan een begrafenis, een goede manier om in contact te komen met lokale bewoners. En met de lokale tradities! Missen zijn in veel landen zonder probleem bij te wonen en zorgen hoe dan ook voor een unieke ervaring.


Last but not least: pas je aan

Wil je in contact komen met de lokale bevolking, respecteer dan de lokale gebruiken en pas je aan. Als toerist trek je geheid bekijks, maar doe je je meer voor als ‘one of them’ dan is de kloof wellicht wat kleiner en durft men eerder met je in gesprek te gaan. Hier gaat wel een goede voorbereiding aan vooraf; verdiep je in de lokale gewoonten, zoek de juiste kleding en staar op straat zo min mogelijk naar je kaart of fototoestel. Good luck!

Laat een reactie achter