Op vakantie met een baby: tips & tricks
< Terug naar overzicht
Op vakantie met een baby: tips & tricks

Op vakantie met een baby: tips & tricks

Op vakantie gaan met je baby kan de nodige zorgen en stress veroorzaken, vooral als dit de eerste keer voor je is als ouder(s). Heel begrijpelijk uiteraard, maar met een zorgvuldige planning en voorbereiding maak je het makkelijk tot een plezierige en soepele ervaring. Waar moet je dan op letten? Welke voorbereidingen kun je treffen als ouder? En niet onbelangrijk: wat zijn geschikte vakantiebestemmingen met baby?

Twijfel je nog of je überhaupt wilt gaan of dat je nog even wacht totdat jouw baby wat ouder is? In dit artikel nemen we jouw zorgen weg. Reizen met jouw baby is immers een fantastische ervaring voor het hele gezin, mits je dit goed voorbereid.

Positieve effecten van vakantie met baby

Moment van ontspannen

Vakantie vieren is bedoeld om even helemaal uit jullie dagelijks leven te stappen en de alsmaar doorlopende routine van werk, huishouden, verplichtingen, etc. even aan de kant te zetten. Op vakantie hebben jullie als gezin alle tijd en aandacht voor elkaar. Zodoende ook voor jouw baby. Het versterkt de band met elkaar in een andere setting.

Flexibiliteit, aanpassingsvermogen en veerkracht

Hoe jong de baby ook is, op vakantie met baby tot 1 jaar vraagt om aanpassingsvermogen van jou als ouder zijnde, maar ook van jouw baby. De nieuwe omgeving prikkelt letterlijk de zintuigen van je baby.

Voorbereiden vakantie met baby

10 tips voor een soepele vakantie met baby

Maak je vakantie met je baby aangenamer en minder stressvol met de volgende tips:

1. Plan vooruit

Onderzoek de vakantiebestemming grondig en plan de reisroute op voorhand. Houd rekening met het tijdstip van de dag bij het plannen van activiteiten en houd rekening met dutjes en voedingstijden.

2. Pak slim in

Neem bij het inpakken alleen het hoognodige mee. Pak niet te veel in, want dat verhoogt de stress alleen maar. Neem daarentegen voldoende luiers, flesvoeding, babyvoeding, speelgoed, kleding, reservespeen en -knuffel mee.

3. Plan regelmatig pauzes tijdens het reizen in

Reizen is vermoeiend voor zowel jou als je baby. Plan om de paar uur een pauze in om even de benen te strekken, luiers te verschonen en je baby te voeden.

4. Houd jullie routine aan

Probeer zoveel mogelijk de routine van je baby aan te houden. Dit helpt je baby zich comfortabel en veilig te voelen in een onbekende omgeving.

5. Wees flexibel

Soms komt het voor dat de plannen van de vakantie bijgesteld moeten worden, door het klimaat, lokale gebeurtenissen of bijvoorbeeld file. 

6. Bereid je voor

Neem een EHBO-doos, een thermometer en eventuele medicijnen voor je baby mee. Misschien wil je ook een draagzak, wandelwagen of autostoeltje meenemen.

7. Kies babyvriendelijke activiteiten

Zoek naar activiteiten die geschikt zijn voor baby's, zoals sightseeingtours, aquaria en kinderboerderijen.

8. Ontspan

Neem voldoende rust en tijd voor ontspanning. Aarzel niet om een extra pauze in te lassen als je merkt dat jouw baby even moet rusten of een middagslaapje wil doen.

9. Reisgezelschap

Wellicht ga je alleen op vakantie met je baby of samen met het hele gezin. Het kan verrijkend en kalmerend zijn om met meerdere familieleden of andere gezinnen samen op vakantie te gaan. Zo kunnen jullie elkaar ondersteunen.

10. Manieren van reizen

Er zijn tal van mogelijkheden om op bestemming aan te komen. Zo kun je per auto, trein of vliegtuig gaan. Wil je tips over vliegen met baby? Lees dan vooral dit blog.

Vakantiebestemmingen baby

3 geschikte vakantiebestemmingen met baby

Hieronder hebben wij alvast drie geschikte vakantiebestemmingen met een baby tot 1 jaar uitgekozen in Europa. Vanzelfsprekend zijn er véél meer geschikte vakantiebestemmingen. Om je te helpen bij het kiezen, kun je onderstaande tips overwegen:

  • Toegankelijkheid: Kies een bestemming die gemakkelijk te bereiken is per vliegtuig, trein of auto;
  • Klimaat: Kies een plaats met een mild klimaat dat geschikt is voor de leeftijd van je baby;
  • Babyvriendelijk: Zoek naar bestemmingen met babyvriendelijke accommodaties, restaurants en attracties;
  • Nabijheid van voorzieningen: Kies een locatie die dicht bij essentiële voorzieningen ligt, zoals ziekenhuizen, apotheken en supermarkten.

Mallorca, Spanje

Mallorca is een populaire vakantiebestemming voor gezinnen met jonge kinderen. Het eiland biedt een verscheidenheid aan activiteiten voor gezinnen, waaronder stranden, waterparken en natuurreservaten. Bovendien zijn er veel gezinsvriendelijke hotels op het eiland met voorzieningen als zwembaden en kinderclubs. Het eiland Mallorca is gemakkelijk te bereizen met een kinderwagen of draagzak.

Uitjes op Mallorca met baby:

  • Huur een auto en rijd door de regio Cala d’Or langs de mooiste baaien en strandjes. 
  • Verken de hoofdstad Palma de Mallorca met de kinderwagen.

Frankrijk

Hoewel deze vakantiebestemming iets verder reizen is met de auto dan België en Duitsland, ligt Frankrijk nog steeds op korte rijafstand van Nederland en heeft het veel gezinsvriendelijke vakantiemogelijkheden. De regio Normandië biedt prachtige stranden en historische plaatsen, terwijl in de Loire-vallei veel kastelen en parken te ontdekken zijn. 

Uitjes in Frankrijk met baby: 

  • Vakantiepark Les Trois Forêts in Noord-Frankrijk. 
  • Verblijf net buiten het hoogseizoen in de Dordogne voor prachtige natuur en een aangenaam klimaat.

Duitsland

Ons buurland heeft tal van opties voor een gezinsvakantie met baby. De stad Keulen is een geweldige optie met zijn prachtige kathedraal en uitzicht op de rivier, terwijl de regio van het Zwarte Woud eenvoudige wandelpaden en schilderachtige uitzichten biedt.

Uitjes in Duitsland met baby:

  • Wandel door de Eifel, met je baby in een draagzak of in de kinderwagen.
  • Verblijf dicht bij de 600 kilometer lange sprookjesroute en geniet van de kastelen en mooie vakwerkhuizen.